COLUMN | Hoezo Mickey Mouse-competitie!?

Bron: studentenkrant.org

Mickey Mouse-competitie. Een veelgebruikte term in het Nederlandse voetbal. Maar hoe terecht is dat nog nu we een fantastisch spannende eredivisie hebben? Ja, je zou kunnen zeggen dat het zo spannend is, omdat het niveau is genivelleerd. Dat we ‘minder’ zijn geworden met z’n allen.

Maar kijk eens even naar de Europa League. WIJ doen het geweldig, zo bedacht ik me donderdag toen ik verantwoordelijk was voor de indeling van de Europa-Leaguepagina als een van de twee sportpagina’s in de vrijdagkrant. En dus wordt het tijd voor Mickey Mouse om weg te gaan.

Nu maar hopen dat hij vandaag mijn column in het sportkatern heeft gelezen.
Net als u??
Check ‘m hieronder, na de ‘break’…

Dááág Mickey!

Gerard BosFriesch Dagblad – 12 maart 2012

Ooit schreef ik als kleine jongen een brief áán Donald Duck. Tegenwoordig schrijf ik over Mickey Mouse. En die competitie van ‘m. U weet wel, die van ons, in Nederland. Maar no more! Ik doe het niet meer, ik pas ervoor. Mickey, lees je even mee?

Als je een tabloidkrant bent zoals wij van het Friesch Dagblad, heb je dagelijks minimaal twee sportpagina’s. Als er dan Europa League-voetbal is, betekent het dat we daar een complete pagina aan besteden. En verdomd, we doen het tegenwoordig met plezier. Sta me toe u een dilemma voor te leggen:

Stel: u bent profvoetballer. Wat zou u dan liever zijn? Een speler die steevast op het hoogste niveau op de reservebank zit bij, laten we zeggen, sc Heerenveen? Of liever een niveautje lager een veelscorende basisspeler bij, laten we zeggen, SC Cambuur?

Tijd voor een vergelijking. Stel, de Champions League is een eredivisieclub, de Europa League een eerstedivisionist en het Nederlandse voetbal een speler.  Dan was jaren geleden het Nederlandse voetbal zoals een dienende speler bij een eredivisieclub. Geen aanvoerder, ook geen veelscorende spits. Wel altijd een vaste waarde, die soms leuke dingen liet zien en soms snel gewisseld werd.

Tegen wil en dank moest het Nederlandse voetbal zich vervolgens een niveau lager melden. Maar zie daar. Ineens is er die meerwaarde, ineens is het Nederlandse voetbal een veelscorende, steevast goed presterende speler in de eerste divisie van het Europese voetbal. In de Europa League vallen wij op, zijn wij meer dan een vaste waarde. Doen we mee om die uiteindelijke hoofdprijs; de beste van allemaal te zijn.

Ja, ik weet dat PSV werd weggeblazen in Valencia in de eerste helft. Maar ik weet ook dat ploegen in eigen huis soms nog een vrij kansloze 4-2 achterstand in de return ombuigen. En ik weet ook dat van de laatste zeven wedstrijden in recente weken de Nederlandse clubs er maar liefst zes wonnen.

Terug naar die vergelijking. De speler (Nederlands voetbal) is weliswaar geen vaste waarde meer in de eredivisie (Champions League), maar een niveau lager zijn we in de eerste divisie (Europa League) een vaste waarde.  Een veelscorende waarde. En wie weet, als we zo doorgaan met z’n allen, winnen we misschien wel een titel. En anders doen we in ieder geval mee.

Ook op een lager niveau is het soms goed toeven. Vraag dat maar aan de Nederlandse clubs.

Dus Mickey Mouse, het is tijd voor jou om te gaan. Zoek maar een andere competitie vol zwartkijkers om je naam aan te verbinden. Wij zijn te goed voor jou. Dáág.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.