Mijn artikel over ‘De tranen van De Vries’

Wat u van de website van het Friesch Dagblad vindt, laat ik aan u. Er was een tijd dat we al onze verhalen erop zetten, maar dat is tegenwoordig wel anders. Terecht natuurlijk, anders hoeft men ook geen abonnement meer of zou men niet meer een krantje hoeven kopen. Meestal doen we dus een deel van onze sportverhalen op de site. Maar soms, als het echt bijzonder nieuws is of een populair item, is chef sport Edward Jorna zo vrijgevig om alles erop te zetten.

Zoals vandaag. Omdat zoveel mensen in Leeuwarden, Friesland en zelfs de rest van Nederland het de hele dag zowat alleen maar over de tranen van Mark de Vries van SC Cambuur hadden, hebben we voor u het hele verhaal online gezet.

‘Snoepje van de week’ noemde Jorna die traktatie van gratis publicatie. Dus, bij deze…. Mijn verhaal over wat niet alleen het tv-moment van dit voetbalseizoen was, maar ook een van de mooiere verhalen die je als sportjournalist kunt schrijven. Integraal.

Enjoy and laat gerust een comment achter! Na de break…

Sport dinsdag, 13 maart 2012

En toen waren er ineens de
tranen bij Mark de Vries

Leeuwarden – Hoe belangrijk, verdiend en eenvoudig de 2-0 zege van SC Cambuur op AGOVV Apeldoorn gisteren ook was, ver na afloop van de wedstrijd ging het vooral over heel andere zaken. En dan nog niet eens over het opstootje in de kleedkamer bij AGOVV. Wel over het hoe en waarom van de tranen van Mark de Vries tijdens een interview na afloop. Aanleiding was een brief van Cambuur over het niet-verlengen van zijn contract. Het leverde nieuws op, maar vooral ook een ontroerend tafereel van een voetballer die bewees dat ook profs clubliefde hebben.

Gerard Bos
Een miljoenenpubliek was in 2002 geroerd toen bij prinses Maxima een traan over de wang biggelde tijdens haar huwelijk met kroonprins Willem-Alexander. Het aantal mensen dat gisteravond bij De Vries tranen zag na afloop van de zege op AGOVV Apeldoorn was veel kleiner. Maar net als bij Maxima destijds, was de emotie plotseling.
De spits beschikt over een aflopend contract in Leeuwarden en mede omdat hij een van de grootverdieners in de selectie is, was de verwachting al dat Cambuur zijn aflopende contract niet zou willen verlengen. Formeel moet een club dergelijk nieuws voor 1 april aan spelers met aflopende verbintenis laten weten, anders wordt een overeenkomst automatisch verlengd.
Die boodschap kwam hard aan bij De Vries, zo bleek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent de brief niet per se dat hij weg móét (Cambuur kan hem namelijk na 1 april theoretisch een nieuw contract aanbieden, tegen een lager salaris).
Maar voetballers zijn ook maar mensen. En een opgezegd contract kan in het ergste geval ook einde loopbaan betekenen. ,,Ik wil voetballen”, sprak De Vries met betraande ogen in de camera van RTL7. ,,Maar ik wil er niet over praten.” De Vries vermande zich, maar de tranen wonnen het van de trots.
Kort daarvoor leek er nog niks aan de hand. De Vries meldde zich in de catacomben bij de media, keuvelde even bij met oud-ploegmaat Dennis van der Ree en wachtte af tot hij zijn verhaal kon doen. Dat zou immers over voetbal gaan; Cambuur had gewonnen en De Vries had gescoord. Niets deed toen nog vermoeden dat er een memorabel interview zou volgen.
De Vries sprak over een nare brief die hij had gekregen, wilde verder niets zeggen, maar brak. ,,Laten we het over voetbal hebben. Ik heb wat te vieren, het was mijn 400e wedstrijd. Het is een mooie afsluiting van een zware week.”
Maar de oplettende RTL-verslaggever legde de link met opzegging van het contract. Daarna kon De Vries zijn tranen niet meer bedwingen. Het toonde kwetsbaarheid, niks mis mee.
Komt er eventueel een nieuwe aanbod van Cambuur? Is het einde bericht? Alles kan. Maar niets is zeker. En dat knaagt, zelfs bij voetballers. Zeker als je, zoals De Vries, het enorm naar je zin hebt bij de club waar je liefkozend ‘Mark de Leeuwarder’ wordt genoemd.

Van den Belt: niks is zeker

Geconfronteerd met de gebeurtenissen tijdens het interview, bevestigde algemeen directeur Gerald van den Belt dat ook Sandor van der Heide, Léon Hese, Charles Dissels, Robert van Boxel, Robbert te Loeke, Ogüzhan Türk en Mohamed El Makrini zoals formeel vereist was een brief hebben gekregen.
,,Maar dat betekent niet dat we niet met ze verder willen. Zo’n brief betekent alleen dat een contract in zijn huidige vorm niet verlengd wordt.” Van den Belt heeft steeds gezegd dat er eind maart pas duidelijkheid komt over met welke spelers Cambuur eventueel verder wil.
,,Als ik nu al zeker wist dat we met spelers niet verder willen, ga ik ze niet aan het lijntje houden. We (directie en staf, red.) zijn er nog niet uit. De reactie van Mark zegt wat over zijn betrokkenheid bij de club. En hij is op dit moment goed bezig, vind ik. Maar we zijn nog aan het puzzelen voor volgend seizoen, alles ligt nog open. Daar verandert die brief niets aan.”