Schaatsers, wereldberoemd in Nederland – ook Jesper Hospes

 

De kop is er af: het nieuwe schaatsseizoen is begonnen. Het blijft bizar hoeveel waarde wij Nederlanders aan deze sport hechten. Laten we wel wezen: de schaatsers zijn toch vooral wereldberoemd in Nederland. Ter vergelijking: de hele wereld kijkt naar Epke Zonderland die olympisch kampioen wordt. Maar naar Sven Kramer die olympisch kampioen wordt, kijkt alleen heel Nederland. En vooruit, een handjevol Amerikanen, Duitsers, Noren, Canadezen, Russen en nog wat Aziaten. Maar Fransen, Britten, Brazilianen, Spanjaarden, Australiërs of Indonesiërs? Nope.

Maar goed, ‘wij’ vinden het machtig mooi. Traditie. Cultuur. Folklore. En een garantie op medailles tijdens de Winterspelen; óók mooi. En ere, wie ere toekomt: schaatsers trainen zich suf, leven voor de sport. Ook de meer onbekende helden op ijzers. Nieuwe talenten, routiniers in de marge; het maakt niet uit. Of gewoon liefhebbers.

Liefhebbers zoals Jesper Hospes. De Heerenveense sprinter verrastte vorig seizoen met een derde plaats tijdens een worldcup in Thialf. Voor onze schaatsbijlage – het Friesch Dagblad brengt die elk jaar uit – maakte ik een verhaal met hem. Leuke gozer, die Hospes. Had drie kansen op een topsportloopbaan: eerst als profvoetballer – hij speelde in de jeugd van sc Heerenveen – en na een uitstapje richting shorttrack werd het uiteindelijk het langebaanschaatsen.

Talenten zoals Hospes zijn schaatsers die voor een habbekrats alles opzij zetten om de beste te worden in een sport die  buiten ons land relatief weinig mensen interesseert. Soms, misschien wel vaak, maken ‘wij’ dat schaatsen véél te belangrijk. Maar het heeft ook wel weer wat. Niet de macht van het grote geld, wel de enorme drive van die groep schaatsers waar iemand als Hospes symbool voor staat: jong, sterk, gedreven en vooral liefhebbers.

Het verhaal is te vinden in het Portfolio op deze website, of door op de afbeeling te klikken.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.