Waarom Cambuur een nieuw stadion nodig heeft?

 

Al langere tijd wordt er gesproken over nut en noodzaak van een eventueel nieuw stadion voor SC Cambuur. De voorstanders lijken veruit in de meerderheid, afgaande op wat je om je heen hoort.

In het Friesch Dagblad van gisteren stond een opinieverhaal dat ik optekende: voorzitter Ype Smid en algemeen directeur Gerald van den Belt vertellen daarin waarom Cambuur volgens hun een nieuw onderkomen nodig heeft en waarom dat ook voor de stad Leeuwarden goed zou zijn.

Op dat verhaal kwamen vervolgens reacties van verschillende aard binnen…

In een volgende blog zal ik wat vertellen over de kritiek, waar ik/wij als krant aan blootgesteld werden. Geen probleem overigens; kritiek is juist goed. Het betekent dat je serieus word genomen, zegt men dan in de journalistiek. Klassiek geval van don’t shoot the messenger.

Maar daarover later meer. Eerst hieronder de tekst zoals die gisteren in onze krant stond (althans een gedeelte, wij geven namelijk niet alles gratis weg op de website!)

Uit Friesch Dagblad, opiniepagina:


Nieuw stadion Cambuur is bittere noodzaak

Moet SC Cambuur een nieuw stadion krijgen of niet? Die vraag speelt al jaren, maar nut en noodzaak worden steeds duidelijker. Voorzitter Ype Smid en algemeen directeur Gerald van den Belt leggen uit waarom.

Uit het niets kwam drie weken geleden ineens Leeuwarder ondernemer Henk van der Borg met een plan voor een nieuw Cambuurstadion op de proppen. En dat voor maar liefst 35.000 toeschouwers. Alleen dat laatste gegeven al maakte zijn plannen meteen ongeloofwaardig. Maar het was niet de eerste keer dat het item ‘stadion’ onder de aandacht kwam.

Daarover wordt al gefilosofeerd sinds 2006, toen de zogeheten Old Boys Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Dirk Hoekstra en Wim Sleijfer Cambuur met een kapitaalinjectie van de ondergang redden. Verkoop van het huidige stadion was beoogd en een verhuizing naar een nieuw, multifunctioneel stadion was het idee. Een alternatief was verbouw op de huidige locatie.

Om uiteenlopende redenen kwam het er niet van. En de plannen verdwenen helemaal in de ijskast toen vanaf 2009 bleek dat Cambuur voor de zoveelste maal in financiële nood zat. De huidige clubleiding rechtte uiteindelijk de koers die Cambuur voer. Sinds het aantreden van algemeen directeur Gerald van den Belt in de zomer van 2009 en de komst van de investeerdersgroep van de Leeuwarder ondernemer Ype Smid (eind 2010, begin 2011) is er eindelijk sprake van een financieel verantwoord beleid.

Een overbruggingskrediet van de gemeente – geen gift – gaf de nieuwe clubleiding de kans om dat te bewijzen. De cijfers van de licentiecommissie van voetbalbond KNVB met betrekking tot het financiële beleid van de club, spreken inmiddels voor zich: Cambuur werkte zich vanuit de laagste, (zorgwekkende) financiële categorie op naar de (veiliger) middelste categorie.

Waar al in 2009 werd gesproken over een nieuw stadion op het oude Philipsterrein bij het WTC Expo in Leeuwarden, bleef het de afgelopen jaren echter stil wat betreft de stadionplannen. Nu er een solide financieel beleid is, vraagt het stadion echter weer de aandacht. Niet uit luxe, maar uit pure noodzaak. De club luidde eind vorig jaar al de noodklok. En sindsdien is de situatie almaar nijpender geworden.

Beroerde staat

,,Het stadion verkeert in beroerde staat”, vertelt Van den Belt. ,,Op de oost- en zuidtribunes is sprake van betonrot en een verzakkende riolering. Daarnaast zijn zaken als toiletten of horecavoorzieningen onder de maat. Als vrouw ga je waarschijnlijk liever niet naar de wc tijdens een wedstrijd. Zo erg is het inmiddels.”

Tijd voor Cambuur om de problemen eens aan te pakken, zou je zeggen. ,,Dat proberen we ook wel”, countert de algemeen directeur. ,,Maar de staat is op sommige plaatsen in het huidige stadion zodanig dat je een grondige renovatie zou moeten uitvoeren om alles op een acceptabel niveau te krijgen. Dat is onbegonnen werk en zou meerdere tonnen gaan kosten.”

Zonde van het geld, meent hij. ,,Want het is een forse investering, zonder dat je er in de jaren daarna wat aan verdient. En het zal hoe dan ook een gedateerd stadion blijven. De klantvriendelijkheid is enorm in het geding.”

Bedrijfsleven

Investeren in een nieuw onderkomen is alleen daarom al een beter plan, meent Van den Belt. ,,Voor het publiek is het beter, het moet immers ook verantwoord blijven. Voor de club is het ook beter, omdat we in een nieuw stadion commercieel kunnen groeien. Dat is heel erg bepalend voor de inkomsten. De begroting kan dan omhoog, dat is voor de financiële positie beter.”

Hij vervolgt: ,,Ook het bedrijfsleven heeft er baat bij. In een nieuw stadion kun je skyboxen plaatsen en aparte lounges en zalen inrichten, die je bovendien voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Je kunt sponsoren veel meer bieden. Bijvoorbeeld een ‘bouwlounge’ of een ‘MKB-lounge’, zodat bedrijven uit een specifieke sector elkaar kunnen vinden.”

(rest van dit verhaal in papieren editie Friesch Dagblad, woensdag 14 november 2012)

5 reacties

 • Ik heb dit verhaal gelezen in Friesch Daglad. Goed om het te belichten, argumenten zijn duidelijk.

  Maar ja er zijn altijd mensen die weer over geld beginnen en daarom tegen zijn; maar kan toch ook juist voor stad leeuwarden mooie kans zijn om een multifunctioneel bouwwerk neer te zetten waar we allemaal als belastingbetalers (en als Friezen) wat aan hebben??

  Goed plan! Toch?????

 • Ben GEEN Cambuursupporter, maar denk dan bij mezelf: Ook niks mis met dat huidige stadion toch?
  Laat ze gewoon de boel renoveren, geen gezeur over nieuwe arena’s en al die onzin.
  Blijft het mooi middenin de stad. Want dat vindt elke voetballiefhebber (dat ben ik wel) toch moo, neem ik aan!!!

 • Ben het volledig met Eagles eens, met het huidige stadion is ook niks mis mee. Een grondige renovatie en de Oost en Zuid tribune afbreken en net zo hoog bouwen als de West en Noord tribune, en de Zuid tribune weer ombouwen tot staan tribune wat de MI side ook wil. En de oude omliggende velden van S.C. Leeuwarden ombouwen tot parkeerplaats/parkeerkelder. S.C. Cambuur is een volksclub en hoort ook een volksclub te blijven. De openbare enquete heeft aangetoond dat 75% van de bewoners/supporters van mening is dat S.C. Cambuur moet blijven in Leeuwarden Oost. De voornaamste reden is Als S.C. Cambuur verhuist naar Leeuwarden West haal je het hart uit de club, helemaal mee eens. En verhuizen vanwege de veiligheid ??? naar mijn weten was de veiligheid alleen maar in het geding tijdens de nacompetitie wedstrijd tegen Roda J.C en in het verre verleden met F.C. Den Haag, voor de rest nooit geen problemen gehad in de tijd toen S.C. Cambuur in de eredivisie speelde, dit terzijde. De roots ligt in Leeuwarden Oost en NIET!!!! in Leeuwarden West. Gemeente Leeuwarden moet deze openbare enquete serieus nemen. Op het moment van schrijven is het nog steeds niet definitief over het nieuwe stadion bij het WTC terrein. En hoop ook dat de plannen niet doorgaat en dat de gemeente kijkt naar de huidige locatie, en kijkt naar voorbeelden van clubs die nog steeds in woonwijken spelen. Mooi voorbeeld is de Adelaarshorst van Go-Ahead Eagles.

  • Roberto, in theorie heb je helemaal gelijk. Maar door er veel over geschreven te hebben, weet ik dat het in de praktijk inmiddels niet zo werkt. Hoezeer het ook klopt wat je schrijft; het draait om financiering. Op de plek van het huidige stadion zul je die nooit rondkrijgen. Dat is namelijk onderzocht in de haalbaarheidsstudie. Heeft te maken met gebiedsontwikkeling, detailhandel enzovoort. De situatie met Eagles is gevoelsmatig hetzelfde, maar in de praktijk heel anders. Hoe zonde het ook is gezien de historie en dergelijke.

   Ik heb zelf ook wel eens gezegd: PSV kan het toch ook in de stad, Eagles, al die Engelse clubs etc. Maar zoals gezegd: uiteindelijk draait het om de financiering. Als je die niet rond krijgt op de huidige plek – en dat krijg je dus niet – ben je uitgepraat. Hard, maar het is de realiteit.

 • “De financiering niet rond krijgen” dat is weer zo’n standaard reactie, ik weet niet waar u woont. Maar als SC Cambuur over een aantal jaar hier weg is dan is dat voor Leeuwarden Oost een groot verlies. Ik woon al m’n hele leven in Leeuwarden Oost en het bevalt mij prima hier en dan ook nog een voetbalstadion op loopafstand, mooier kan ik het niet hebben. Van den Belt had gezegd dat het tonnen kost om het stadion te renoveren cq verbouwen. Maar dat is altijd nog goedkoper dan een geheel nieuw stadion op de saaiste plek van Leeuwarden (Leeuwarden West). Het bestuur van Cambuur had op z’n minst 1 van de bestuursleden kunnen bellen van Go-Ahead Eagles hoe zij dat destijds allemaal hadden gefinancierd en hadden ze de financiering misschien alsnog rond kunnen krijgen met een gemoderniseerd stadion op de oude vertrouwde locatie. Ook vraag ik mij af of de gemeente de enquete wel heeft gelezen, aan het toekomstige stadion in de middle of no where zou je denken van niet. De M.I. side wou weer staanplaatsen, naast zitplaatsen en het stadion zou een copy moeten worden van het Craven Cottage Stadion van Fulham. NEE dus!!!! het is weer een soort Arena met allemaal zitplaatsen. Het huidige stadion komt veel dichter bij de Craven Cottage stadion met het verbouwen van de Oost en Zuid tribune – die volgens van den Belt er slecht aan toe zijn, wat mij niets verbaast want die staan er al sinds 1982- had dat kunnen worden gerealiseerd en was veel goedkoper geweest. De grote broer uit Zuidwest Nederland -volksclub Feijenoord, SC Cambuur wordt ook wel (terecht) klein Feijenoord genoemd- zit in feite met het zelfde probleem. Feijenoord moet verhuizen, maar het legioen moet daar niets van weten, het toekomstige stadion aan de Maas wordt al gekscherend modderschuit genoemd. Het legioen geeft (terecht) de voorkeur aan de Kuip en dat is ook nog geen gelopen race,ook omdat de gemeente Rotterdam verdeeld is over deze kwestie, gemeente Leeuwarden helaas niet, die laat de oren hangen naar de minderheid en gaat z’n eigen gang. Ik -en velen met mij- zijn diep teleurgesteld in de gemeente Leeuwarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.