SERIE: Cambuur kampioen | Deel 4: ontknoping van titelstrijd (foto & video)

En hier dan deel 4, het voorlaatste deel van de terugblik op het kampioenschap van Cambuur en hoe dat zover kwam; zowel voor als achter de schermen. Zoals in eerdere delen al gezegd: het werd deze week ook tijd om op de blog aandacht aan de titel van deze ploeg te schenken. De niet verwachte titel werd in Rotterdam behaald en voor, tijdens en ná de wedstrijd ging dat als volgt…

 • DEEL 4: de climax: nog eenmaal herbeleven wat er voor, tijdens en na de wedstrijden van Volendam en Cambuur gebeurde….

Vooropgesteld: ik was erbij in Rotterdam, op de perstribune. Samen met vele anderen, waaronder collega Daan Rieken met wie ik samen de verhalenproductie voor onze sportpagina’s verzorgde. Het zijn van die avonden die je als sportjournalist niet snel zult vergeten, zeiden we tegen elkaar. En dat klopt. Door de ontknoping, door de spanning tijdens de wedstrijd, door de reacties en de toch verrassende emoties bij mensen.

De Friesch Dagblad crew en laptops bij Excelsior - Cambuur 2013
Friesch Dagblad sport - Cambuur kampioen 2013 Gerard Bos en Daan Rieken 1

 Friesch Dagblad sport - Cambuur kampioen 2013 Gerard Bos en Daan Rieken 2

 

Voetbal is een spelletje waarbij we met 22 man achter een rond ding aanrennen. Maar het doet zoveel met mensen… op welk niveau dan ook. Je zag het vorige week vrijdag ook bij SC Cambuur en iedereen die bij die club werkt. En dan is sport toch erg bijzonder; het maakt wat los. Zeker na zo’n zinderende ontknoping als anderhalve week geleden.

Het mag bekend zijn: Cambuur moest winnen en deed dat bij Excelsior: 0-2. De Leeuwarders konden alleen kampioen worden als Volendam zou verliezen. Ook dat gebeurde (3-1 bij Go Ahead Eagles). De spanning zat ‘m op een gegeven moment vooral in de 0-1 tussenstand in Cambuurs voordeel. Een 1-1 zou funest zijn en daarom zag ik om me heen in het stadion nogal wat mensen peentjes zweetten. Uiteindelijk werd Adnane Tighadouini de man die de voor de Leeuwarders bevrijdende tweede goal maakte.

Toen zag je ook hoe mensen ineens beseften dat het voor Cambuur niet meer mis kon gaan. Maar toen tien minuten later het laatste fluitsignaal klonk, was het een feit: de schaal was voor de ploeg van interim-trainer Henk de Jong. Die vloog pardoes de vierde official om de nek, om daarna als een dolle het veld in te rennen en een feestje te vieren met andere stafleden, supporters en clubleiding.

De beelden van Eredivisie Live spraken voor zich. Maar ook Omrop Fryslân maakte er een mooie reportage van – voor, tijdens en ná de wedstrijd en de terugkomst in het stadion. Bekijk het hieronder.

Er was bij iedereen van Cambuur oprechte emotie, maar ook verbazing en natuurlijk blijdschap en euforie. Ik zag het, merkte het bij spelers, staf en directie tijdens mijn pogingen reacties te scoren op het veld.

Mooi om te zien wat sport dan met mensen kan doen. Vooral de manier waarop voorzitter Ype Smid hevig geëmotioneerd zijn blijdschap de vrije loop liet, was indrukwekkend. Maar ook hoe algemeen directeur Gerald van den Belt met de telefoon aan het oor hoorde hoe er in Deventer was afgefloten en daarop van hem een enorme vreugdekreet volgde.

Zij en zovele spelers, trainers en supporters vierden feest. Tim Bakens die er als een piraat bij liep, Yuri Rose die als captain een niet meer gedroomd afscheid met een titel kreeg, voormalige amateurs als Oebele Schokker, Martijn Barto en Mart Dijkstra die zich ineens in de eredivisie wisten… Enzovoort, enzovoort.

En de supporters; zij, die na 21 jaar weer eens (of sterker nog – sommigen voor het eerst in hun leven) mochten juichen omdat hun ploeg kampioen werd. Geen wonder dat er na alle feestelijkheden in Rotterdam nog een heldenontvangst kwam in Leeuwarden. Zesduizend (!) man stonden de Cambuurspelers op te wachten toen die zich bij terugkomst van het duel bij Excelsior om half drie ’s nachts in het eigen stadion meldden. Het werd een feest van jewelste.

En feest bleef het. De spelers maakten er een paar dagen durende kroegentocht van – terecht natuurlijk – en de supporters vierden de feestjes mee. Zeker de maandag erna, de zesde van mei. Op het plein bij de Oldehove werden staf en spelers van de selectie voor hun titel gehuldigd door de gemeente Leeuwarden. En ik moet zeggen: in-druk-wek-kend.

Wat een mensen. Tienduizend man op het plein – meer konden er niet bij.
En ook nog vijfduizend erbuiten…

Ik sluit daarom dit deel even af met een filmpje van de NOS:

Het was vooral goed om te zien dat er bij deze feestelijkheden geen wanklanken waren, geen hooligans die zich onder het mom van supporters ineens gingen misdragen. Nee, dit was feest zoals het hoort te zijn.

Natuurlijk is er nog veel meer over te vertellen, maar daar kom ik nog wel even op terug. De blogjes waren bedoeld om even een inzicht te geven in hoe het er ook alweer aan toe ging, gewoon als leuke herinnering voor al die mensen die over Cambuur lezen of daarin geïnteresseerd zijn.

Een dezer dagen ook nog deel 5, het slot, een groot overzicht van foto’s van kampioenschap en huldiging. Keep coming back!

LEES OOK:

– SERIE Cambuur kampioen, deel 1

– SERIE Cambuur kampioen, deel 2

 – SERIE Cambuur kampioen, deel 3

2 reacties

 • Gerard, een geweldig overzicht van de Cambuur-weken.
  Hoop dat ik en velen met mij nog heel lang kunnen blijven genieten van jou Blog en sportverslaggeving over Cambuur.
  Dikke pluim.

  • Gerard Bos - desportjournalist.nl

   Dank! Probeer een inkijkje te geven in de perikelen rond Heerenveen en Cambuur en rest sportwereld. Er is zoveel meer te vertellen dan je als sportjournalist soms kwijt kunt in de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.