Heerenveen – Groningen is nog slechts een ‘semi-derby’

Zondag is het zover: sc Heerenveen – FC Groningen. Al jarenlang wordt vaak weken van tevoren over een duel als deze gesproken in het noorden des lands. Maar lijkt het nu maar zo of vinden ‘we’ het traditioneel Fries-Groningse eredivisietreffen dit seizoen iets minder bijzonder? Dit is niet meer de derby van weleer. Eens of oneens?

Natuurlijk kan het zijn dat de mensen in mijn omgeving er minder warm voor lopen. Of dat ik dingen gemist heb door drie weken vakantie. Met andere woorden: ik kan me vergissen. Maar volgens mij leeft de strijd Heerenveen versus Groningen dit seizoen minder dan ooit tevoren.

Ik betrap mezelf er ook op: elk jaar keek je als Friese voetballiefhebber – en zeker als voetbalverslaggever – uit naar de beide duels tussen de noordelijke eredivisionisten. En heus, dit jaar is het ook weer bijzonder. Toch is het gevoel anders dan voorheen. Herkenbaar?

Het kan niet anders dan dat het te maken heeft met de (r)entree van sc Cambuur in de eredivisie. Ga maar na:

  • Cambuur is dé aartsrivaal van Heerenveen en vice versa. Dit kwam sportief gezien bijna anderhalf decennium niet tot uiting doordat de twee ploegen op verschillende niveau’s speelden;
  • Cambuur is nu terug in de eredivisie en dus werden de wedstrijden tussen de twee Friese clubs door iedereen rood omcirkeld in de agenda en niet meer zozeer – althans niet als eerste – die tegen de opponent uit Groningen;
  • Heerenveenfans moesten het jarenlang doen met Groningen als de dichtstbijzijnde opponent. Daar kwam al verandering in toen PEC Zwolle er afgelopen seizoen bij kwam op het hoogste niveau. Met nu ook nog Cambuur en zelfs Go Ahead Eagles erbij in de eredivisie zijn er veel meer ‘regionale’ tegenstanders;
  • Last but not least: het feit dat Cambuur en Heerenveen elkaar twee weken na #heegro al treffen in de eerste Friese derby maakt dat het duel van Heerenveen en Groningen qua aandacht en prestige flink ondersneeuwt; in het Friese land gaat het nu al vooral over dat duel op zondag 29 september.

Ergo: de derby tussen Heerenveen en FC Groningen is dit seizoen niet meer dan een ‘vrij bijzondere wedstrijd’. Er is dit seizoen maar een derby de allergrootste van het jaar (en dan in tweevoud natuurlijk): de strijd tussen Heerenveen en Cambuur. Het duel met de Groningers laat zich nu beter omschrijven als een semi-derby, zou ik zo zeggen.

Leuke pot, dat zeker. Maar die op 29 september, die wordt pas echt leuk voor de Friese en zelfs niet-Friese voetballiefhebber.  Dat is dit seizoen De Derby der Derby’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.