Louis van Gaal: “Biekos Brasiel is de orgenijzing kuntrie, hè!?”

8076134989_e79e1406de_qLouis van Gaal, tijdens een persco na de wedstrijd van Oranje… Die van aanstaande zondag. “Brasiel nieded to bie de winner. Biekos Brasiel is de orgenijzing kuntrie, hè!?” Toen ik het schreef, had ik het niet verwacht: de column die ik maakte voor de krant van 16 juni kan nog steeds realiteit worden. Hoewel, dan zonder Neymar. Aangezien zowel Brazilië als Nederland op dit moment, dinsdagmiddag 8 juli, nog in het toernooi zitten wil ik je de tekst niet onthouden (voor wie het had gemist). Lees verder… 

Uit Friesch Dagblad, maandag 16 juni
Zondag 13 juli, 23.25 uur

Gerard Bos

Rood aangelopen komt-ie binnen. Is dat stoom uit zijn oren? Of slechts de damp die opstijgt van een bezweet hoofd? Hoe dan ook, welkom in de krochten van het stadion in Rio de Janeiro, waar ’we’ zojuist verloren hebben van Brazilië. Het is zondag 13 juli 2014. De finale van het WK is gespeeld. En de klok in de perszaal staat op 23.25 uur, ziet de boze man met oranjegekleurde stropdas.

Drie tikjes op de micofroon, een kuch klinkt. Met gefronsde wenkbrauwen speurt hij de zaal af.

‘Flesje water, lekker’, zie je hem denken. Openklikken, die plastic dop. Hij wrikt, puft, zucht en blaast. Maar het lukt niet. Ook dát nog. Is het zo’n dag?

Ja, het is zo’n dag.

Het blijkt een draaidop. De official van FIFA die de persconferentie leidt, lacht minzaam. De man met de oranje-stropdas vindt het niet zo grappig. En dan komt het:

,,DOE JOE HEF ENNIE EIDIE HOU WIE FIEL RIJT NOU?”

,,DE NESSERLENTS WOS BETTER… YES, JOE HEF SIEN IT JOORSELF. OR HEF JOE NOT!?”

,,BOT NÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ (schudt hoofd, blaast lange adem uit en heft vinger), ,,BRASIEL NIEDED TO BIE DE WINNER, HÈ…!”

,,BIEKOS BRASIEL IS DE ORGENIJZING KUNTRIE, HÈ!”

,.EI FIJNT IT ON-BIE-LIEF-A-BUL!”

Stilte in de perszaal. Een pen valt op de grond, niemand verroert een fin.

,,ENNIE KWESTJONS?”

Eh… neen.

Een maand nadat ‘we’ met de 5-1 zege tegen Spanje een einde aan een tijdperk hebben gemaakt, zou dat van ons moeten aanbreken. In de finale van het WK tussen Brazilië en Nederland staat het 0-0. Tot de derde minuut van de extra tijd. Schwalbe Fred. Vlaar rood! Penalty Neymar. Boem. Dáááág Oranje.

Op de bank, in de kroeg. U kijkt. Ik ook. U luistert. Ik ook. Wij allen. De een veegt een traan weg, de ander schopt op straat tegen een prullenbak en verbergt de pijn die dat doet aan de grote teen.

Want pijn, dat lijden wij. Wij van Oranje. Always second-best. Ook weer in deze finale. Door een dubieuze beslissing van de arbiter.

Jazeker, die uit Japan. Die van het openingsduel tussen Brazilië en Kroatië? Oh, die omgekochte arbiter, zegt u? Wie weet. Veel zal hij dan niet hebben gekregen. Want het was wel een hele goedkope penalty afgelopen donderdag. Zul je net zien, gebeurt ons ook. In de finale, op zondag 13 juli.

Ik open mijn ogen. Man, wat is het daglicht fel.

Het blijkt zaterdagochtend te zijn, 14 juni. Ach, kijk aan… Het was maar een droom.

Die 5-1 tegen Spanje niet. Wow. Wat een avond was het. Zelden smaakte mijn eerste bakkie koffie van de dag zo goed.

Reageren? Twitter: @GerardBos of mail: sport@frieschdagblad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.