Onze verhalen uit de Tour, deel 1: Weening over rentree en over zijn pa

blog fd tourstart WEENINGDEEL 1 van 3 – Met collega Daan Rieken was ik begin deze maand namens de krant uiteraard in Utrecht, waar de Tour de France van start ging. We tekenden er voor het FD meerdere mooie regionale verhalen op. Geaccrediteerd, dus we konden ons mooi bij de teambussen ophouden. En ook tussen de happy few in het Village Départ. Maar vooral hard gewerkt in de tropische hitte. Drie verhalen zal ik ook hier even plaatsen, indien je ze niet hebt kunnen lezen in de krant. Deel 1: Pieter Weening (Harkema) over zijn rentree en over zijn overleden vader.

Het helpt uiteraard wel dat je renners kent als je ze wilt spreken. Pieter kennen we, net als Lieuwe, als Friese media uiteraard al jaren. En dus namen ze alle tijd voor ons. Hulde daarvoor. Weening stapte van zijn tijdritfiets en sprak meteen honderduit. Prima kerel. Hier het verhaal zoals dat bij ons op de sportpagina’s stond.

Klik hier voor de krantenversie. Of lees het hieronder. 

Uit Friesch Dagblad, maandag 6 juli 2015

Wint Weening, dan is ’t voor heit Edze

Door Gerard Bos

 

Utrecht | Hij was een van de laatste renners die zaterdagmiddag startte in de tijdrit. Temidden van grote namen,kandidaten voor misschien wel een hoge klassering in de tijdrit en het eindklassement van de Tour. Maar Pieter Weening, die won niet. Natuurlijk niet. De Harekiet heeft andere kwaliteiten. Wie weet, misschien volgt later in de ronde wel eens ritwinst. Mocht hem dat lukken dan is de ritzege er een voor zijn overleden vader Edze, zo klonk het zaterdagmiddag in Utrecht.

Iets voor de klok van half zes keerde Weening terug bij de teambus van Orica-GreenEdge, nadat hij luttele minuten eerder over de finish was gekomen in een tijd van 16.03 minuten (uiteindelijk goed voor de 66e plaats).Weening zocht de schaduw op, deed zijn helm af en veegde het zweet van zijn voorhoofd. ,,Zwaar man. Maar ach, ik kwam hier niet om te winnen. Dat scheelt.”

Natuurlijk had hij ook vandaag aan zijn vader gedacht. Die overleed begin juni op 62-jarige leeftijd. ,,Tijdens de tijdrit ben je gefocust op het fietsen zelf, want de race is de race. Maar ik denk wel vaak aan hem, zoals ieder ander ook zou doen. Het is de eerste Tour zonder hem, hij was een echte supporter.”

Voor Weening was het zodoende op meer dan één gebied een bijzondere dag. De eerste Tour zonder Weening senior, maar ook zijn eerste Tour sinds 2012. Het was nog even onzeker of de Fries tijdens de in Nederland startende editie van 2015 weer eens aan de start zou zijn. Zijn Australische ploeg selecteerde hem als negende van de negen coureurs. En dus was er zaterdag de rentree in de Ronde van Frankrijk.

Dat die begon met een 13,8 kilometer lange tijdrit voor eigen publiek deed hem deugd. Zoals het de wielerfans deugd deed dat Weening na drie jaar ook weer eens van de partij is in de Tour. Want toen hij precies om zeven minuten over vijf klaarstond op het startpodium om te vertrekken, ging er een luid gejuich op dat niet onderdeed voor dat voor welke andere Nederlander dan ook.

De renner uit Harkema had letterlijk en figuurlijk oog voor de landgenoten die de hitte zaterdag trotseerden om hun wielerhelden toe te schreeuwen. ,,Die sfeer, het lawaai van de mensen langs de kant… dat is wel mooi.” Of hij er ook sneller van is gaan rijden? Weening, met een lach: ,,Och, ik moet sowieso al wel volle bak tijdens zo’n tijdrit. Dit is niet echt mijn specialiteit, hè.”

Voor de race tegen klok is de Fries inderdaad niet naar de Tour gekomen. Wél om in dienst van zijn ploeg te rijden. Want dat kan hij, weten ze bij zijn Australische formatie. De Harekiet is daarnaast een vrijbuiter. Daarmee past hij prima bij Orica-Greenedge, dat zijn ervaring ook nog eens goed kan gebruiken.

Maar wanneer zijn rentree in de Tour geslaagd is? ,,Als we één of misschien wel twee etappes kunnen winnen met de ploeg.” Dat is, met de goede ploeg die Orica-GreenEdge heeft, niet ondenkbaar. Simon Gerrans, Michael Matthews of misschien wel een ander; wie weet pakken ze al in de eerste week een rit. Weening zelf waarschijnlijk niet. ,,Want ik heb na de Giro geen koers meer gereden. Ik zal de eerste week van de Tour even goed door moeten komen.”

En wie weet, daarna zou ’t zomaar eens kunnen dat Weenings moment van glorie nog aanbreekt. Een etappe winnen, zoals hij op 9 juli 2005 in Gérardmer ook al eens deed, zou dit jaar specialer dan ooit zijn. ,,Want dan is die voor hem”, klonk het met betrekking tot heit Edze.

 

Reageren? Dat kan hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.