Onze verhalen uit de Tour, deel 2: Lieuwe Westra is de twijfel voorbij

blog fd tourstart WESTRADEEL 2 van 3 – Met collega Daan Rieken was ik begin deze maand namens de krant uiteraard in Utrecht, waar de Tour de France van start ging. We tekenden er voor het FD meerdere mooie regionale verhalen op. Geaccrediteerd, dus we konden ons mooi bij de teambussen ophouden. En ook tussen de happy few in het Village Départ. Maar vooral hard gewerkt in de tropische hitte. Het tweede van de drie verhalen die ik hier zal plaatsen, is die van collega Daan. Hij sprak Lieuwe Westra, zoals ik Pieter Weening sprak. Deel 2: Lieuwe Westra en zijn toekomst bij Astana.

Klik hier voor de krantenversie van het verhaal. Of lees Daans verhaal hieronder. 

Uit: Friesch Dagblad, maandag 6 juli 2015

Westra: voorbij de toekomsttwijfels

Door Daan Rieken

Utrecht | ,,Toen ik van start ging, wist ik al dat het goed zat.” Lieuwe Westra wijst na de openingstijdrit in Utrecht op de zak in zijn trainingsbroek. Hij denkt aan het tweejarige contract dat hij eind vorige week tekende bij zijn ploeg Astana. ,,Ik wist dat ik niet helemaal meer plat door de bocht hoefde om mezelf te bewijzen.”

Westra mag dan te boek staan als nuchtere Fries, hij heeft ook een andere kant. In zijn 32-jarige lichaam huist naast de relativerende harde werker ook ’n twijfelaar. Kan gebeuren, zo’n door valpartijen mislukt voorjaar, zei hij tegen iedereen die het horen wilde. Maar in Utrecht gaf hij voor het eerst zijn onzekerheid bloot. Al die pech in het voorseizoen maakte z’n angst voor de toekomst groter. ,,Mijn contract zou na dit seizoen aflopen. Ik dacht: straks ben ik ineens werkloos.”

Zo ver kwam het niet. Westra herstelde op tijd van zijn blessures voor het begin van de Tour. Eind vorige week kwam de beloning in de vorm van tweejarige contractverlenging. Dus kon Westra zonder stress aan de Ronde van Frankrijk starten. ,,Ik ben opgelucht, hoef geen bizarre risico’s te nemen op jacht naar succes.”

Toch kwam de oud-inwoner van Mûnein en Tijnje vlak voor aanvang van zijn vijfde Tour bijna opnieuw ten val. Tijdens de parcoursverkenning ontsnapte hij twee keer ternauwernood aan een botsing met mensen die op de weg stonden. Gisteren volgde een nieuwe teleurstelling in de vorm van tijdverlies voor kopman Nibali. Westra’s eigen lichaam leek echter klaar voor de jacht op het geel van zijn teamgenoot. ,,Het gevoel was goed”, klonk het na de openingstijdrit in Utrecht die hij als 27e beëindigde. ,,Ik kwam langzaam op stoom. Net een diesel.”

Die diesel zal Westra nodig hebben als het peloton midden volgende week de Franse bergen in trekt. Het Grand Départ in eigen land was er vooral om te genieten van al het enthousiasme langs de kant. ,,Ik luister tijdens een tijdrit altijd muziek, maar daar heb ik door al het kabaal in Utrecht helemaal niets van gehoord. Mooi hoor.”

Reageren? Dat kan hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.