Hoge nood bij Cambuur: waarom het halen van drie (!) verdedigers logisch zou zijn

fd blog 17 augustus cambuur na feyenoord klein

Je kon het gisterochtend al lezen in mijn verhaal in het Friesch Dagblad: Cambuur wacht deze week een nieuwe puzzel in defensief opzicht. Zondagmiddag telde ik tegen Feyenoord (0-2) in totaal vijf spelers die noodgedwongen korte of langere tijd als rechtsback moesten spelen. Ik zag Marvin Peersman drie van de vier posities achterin bekleden. Want Cambuur raakte twee man met blessures kwijt, in de toch al niet oververtegenwoordigde groep verdedigers. Hoge nood dus. En gisteren was daar meteen het handelen. Niet één, niet twee, maar misschien wel drie nieuwe verdedigers? Dat laatste zou best logisch zijn…

Het verhaal dat gisteren in de maandagbijlage van het Friesch Dagblad stond, zie je hiernaast (klik!). Puzzelen dus; nog meer dan na het vertrek van Etiënne Reijnen eind vorige week. Als trainer Henk de Jong en de clubleiding toen spreekwoordelijk gezien voor een puzzel van duizend stukjes stonden, staan ze deze week voor een puzzel van wel drieduizend stukjes.

fd blog 17 augustus cambuur na feyenoord groot1. Met Martijn van der Laan werd gisteren overdag versterking nummer één binnengehaald.

Een logische versterking, zoals reeds te lezen was in zowel de krant als op deze weblog. Alle posities op links nu dubbel bezet in de achterhoede en De Jong heeft meteen de beschikking over een nieuweling die al precies weet hoe het Cambuurspel gespeeld moet worden. Dit in tegenstelling tot collega-linkspoot Kai Heerings, die nog moet wennen na blessureleed vorig seizoen en in de voorbereiding. En dit ook in tegenstelling tot de vervanger van Reijnen, die ook zal moeten wennen (tenzij de zondag prima spelende Calvin Mac-Intosch rechts centraal blijft staan).

Ook kregen we bij het FD gisteravond van drie verschillende bronnen, onafhankelijk van elkaar, de naam van AZ-speler Anderson te horen. De door Ajax opgeleide middenvelder annex verdediger kan rechtsback spelen. Cambuurs technisch directeur Henry van der Vegt werd uiteraard ook om een reactie gevraagd, maar hij kon er weinig over kwijt.

2. De komst van Anderson (of wie dan ook als rechtsback) is raadzaam. En wel om deze drie redenen:

  • 1. Marlon Pereira raakte, net als overigens linksback Vytautas Andriuskevicius, zondag aan een hamstring geblesseerd. Een rechtsback is dus welkom.
  • 2. Het heeft rechtsback-in-opleiding Berend Schootstra meer tijd zich te ontwikkelen. Je kunt niet van de jongeling verwachten dat hij binnen enkele weken van middenvelder is omgeturnd in verdediger. Verdient tijd, krijgt ook tijd.
  • 3. Iemand als Anderson heeft ook de kwaliteit om verdedigende middenvelder te spelen; is er dus meteen iemand die als achtervanger kan dienen als Overgoor ooit eens langdurig uit de roulatie is (Cambuur heeft immers vooral aanvallend denken of technische middenvelders en minder defensief gerichte)

3a. Waarom zou er dan nog een derde verdediger bij moeten komen?

Dan heb je – met punt 2 over Schootstra in overweging – namelijk pas echt alle posities dubbel bezet. Deze derde man wordt in principe de ‘echte’ opvolger van Reijnen. Eigenlijk is dus, als je het chronologisch bekijkt, Anderson – mits hij komt! – de derde nieuwe verdediger door de ontstane situatie op rechtsback. Een vervanger van Reijnen zou er sowieso al moeten komen en is dus met Van der Laan het tweetal dat al verwacht was. De enige vraag die rest: WIE O WIE?

Hoe zit het dan dus? Welnu: 1. Van der Laan komt voor links centraal, 2. Vervanger Reijnen komt nog, 3. Anderson (?) komt uit nood geboren, hetgeen Schootstra tijd geeft en Cambuur twee rechtsbacks plus een eventuele extra middenvelder voor Overgoors positie.

3b. Maar wie wordt dan deze derde, nog onbekende verdediger?

Sander Fischer? Cambuur heeft zich bij Excelsior gemeld. Dat liet zowel de Rotterdamse club weten aan collega Daan Rieken, als ook Sander Fischer zelf aan mij. Maar kan Cambuur voldoen aan het bedrag dat Excelsior zal willen ontvangen als afkoopsom? Twijfelachtig.

Bart Vriends? Zou hij een ‘Overgoor-achtige’ clausule hebben gehad waardoor het contract bij degradatie gemakkelijker af te kopen was bij Go Ahead Eagles, dan ja. Wellicht een goede keuze. Maar heeft hij die clausule wel. Volgens mij niet. We zullen zien. Maar waarschijnlijk te duur.

En dan zijn er nog de al eerder genoemde Mike van der Hoorn en volgens de collega’s van het Algemeen Dagblad zelfs ook Tom Beugelsdijk.

Maar ja, zijn dit soort mannen al met al wel haalbaar voor de Leeuwarders met hun beperkte budget? Te duur, überhaupt beschikbaar? En zou bijvoorbeeld Beugelsdijk niet gewoon een speler zijn waarbij Cambuurs naam wordt genoemd door belanghebbenden om de prijs een beetje op te drijven? Let wel: dat gebeurde eerder deze zomer nog in het geval Cas Peters, toen nog van FC Emmen, op het moment van de belangstelling van NAC Breda.

Waarschijnlijk zullen we in de loop van de ochtend of middag meer weten over wie de defensie van Cambuur allemaal wel of niet komen versterken. Van der Laan is zeker. Hij wordt vandaag gekeurd en traint morgen voor het eerst mee. Hij zei me bovendien geen problemen te verwachten bij de keuring. Afvinken dus. Nu Anderson nog? En de nummer drie.

Tja, ze hebben het er maar druk mee in Leeuwarden! Aanrader: lees ook de bijbehorende reacties en achtergronden die collega Daan Rieken verzamelde voor het artikel in het Friesch Dagblad van vandaag.

REAGEREN? Dat mag! Scroll naar beneden om een reactie achter te laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.