Maandagrubriek: Top en Flop | Van Tannane tot Friese fierljeppers

blog rubriek MA - tOP EN FLOP

Weekend voorbij, daghapje dus maar! Want het is maandag en dus kunnen we het met z’n allen bij de koffie-automaten op de diverse werk- of studeerplekken weer hebben over wat op-, mee- of tegenviel! Met andere woorden: Top en Flop van maandag 24 augustus 2015. De keuze was weer reuze, dus spui gerust je kritiek of knik instemmend onderin bij de reacties! Uiteraard ook filmpjes bijgevoegd!

TOP

OUSSAMA TANNANE: Weggebonjourd bij andere clubs, maar wat is het toch knap van deze oud-Heerenveenspeler dat hij zich terug heeft geknokt uit een diep persoonlijk dal. Groot talent, leefde naar eigen zeggen niet voor de sport en al opgegeven door velen.

Bij Heracles Almelo gunden ze hem een tweede en zelfs derde kans. Dankzij inkeer en vooral goede begeleiding is Tannane aan het doen wat hij het beste kan: goed voetballen, veel én fraaie doelpunten maken. Vier goals in één helft zaterdagavond tegen SC Cambuur. Bam. Man van het weekeinde.

JEROEN DUBBELDAM: Je zult mij niet horen zeggen dat ik een paardensportkenner ben. Verre van zelfs. Maar gisteren zag ik springruiter Dubbeldam op tv Europees kampioen worden. Een prachtige samenwerking tussen mens en paard werd bekroond met goud. Vorig jaar won hij al de Wereldruiterspelen, Olympisch goud was er ook al eens.

Dubbeldam móest als laatste springen, mocht geen fout maken. Druk stond er dus vol op, maar hij bleef ijzig kalm en hield ook zijn volgens kenners doorgaans onrustige paard kalm. Om vervolgens koelbloedig het dier foutloos over het parcours te leiden, onder toeziend oog van maar liefst vijftigduizend toeschouwers: (ruiter)petje af.

MAX VERSTAPPEN: Ben ik nu een chauvinist door iemand die achtste wordt een ‘topper’ te noemen? Wellicht. Maar waarom ik hem in dit rijtje plaats is vooral door de manier waarop de jonge Nederlandse Formule 1-coureur gisteren over de baan zoefde in België. Links en rechts haalde hij andere, meer ervaren rijders in. En dat op een manier die bijkans onmogelijk is. Of op zijn minst niet zonder gevaar. Kijk maar eens hoe het bij meer dan 300 km/h in de bocht Blanchimont mis kan gaan (met Daniël de Jong zaterdagmiddag in GP2) en hoe Verstappen het wel lukte. Dan heb je ballen, zeg. Top dus.
     

FLOP

Afbeeldingsresultaat voor FLOPSC CAMBUUR: Logische keuze, dunkt mij. De ploeg van trainer Henk de Jong faalde collectief, stond bij rust al met 0-4 achter tegen een ploeg die vooraf nog als een te pakken tegenstander werd gezien. Drie verdedigers met een gele kaart in het eerste halfuur; dat onderstreepte al hoe Cambuur steeds overal een stap te laat was. Voorin geen druk, op het middenveld geen grip en achterin (inclusief doelman) geen scherpte. Dat Oussama Tannane vier keer kon scoren, is knap van hem. Maar hij kreeg dan ook alle vrijheid.

De 1-6 nederlaag van Cambuur was de grootste op eigen veld sinds de 1-7 op 9 november 2002 in de eerste divisie tegen, jawel, Heracles Almelo. Hier het verhaal daarover vandaag in Friesch Dagblad. Dat er verdedigend iemand bij moet én dat De Jong opnieuw moet proberen een gerenoveerde defensie tot een soepel draaiend geheel te maken, is een excuus. Maar dan nog: collectieve flop.

Afbeeldingsresultaat voor FLOPSCHEIDSRECHTERS: Wat is dat toch met arbiters in de eredivisie. Elk seizoen worden er nieuwe zaken benoemd waarop gelet moet worden, elk jaar zou het niveau omhoog moeten gaan en vooral het consequent zijn eveneens. Maar we zien nu al in de eerste speelronden dat strafschoppen bij de een wel worden gegeven, bij de ander juist niet. Dat er als vanouds met kaarten wordt gezwaaid, soms te bizar voor woorden. Dat scheidsrechters fouten maken, is niet erg. Dat is de mens eigen. Dat ze echter nu al weer op vele overduidelijke fouten te betrappen zijn, dingen zien die er niet zijn of juist vice versa… dát is een flop.

Afbeeldingsresultaat voor FLOPFRIESE FIERLJEPPERS: Het zal in ieder geval de Friese sportliefhebbers zijn opgevallen: zaterdag waren in Vlist de Nederlandse kampioenschappen fierljeppen. Een in deze sport groot evenement. Friezen zijn de zelfbenoemde uitvinders van de sport. En kennen vele topfierljeppers. Die stelden echter teleur, want de ‘Hollandse’ bond ging er in Vlist met liefst drie van de vier beschikbare nationale titels vandoor. De enige positieve Friese uitzondering was Klaske Nauta. Top van haar, maar de rest: flop.

Mee eens? Niet mee eens? Andere top of flop gezien? Reageer gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.