COLUMN | Cambuurstadion, arena van dood en verderf

FD-blog column cambuur stadion 18 januari 2016Postieve reacties, negatieve reacties. Ze waren er gisteren en vandaag allemaal, zij het de meerderheid positief. Doet er ook niet toe, mijn column in onze sportbijlage van het Friesch Dagblad zette blijkbaar aan tot denken en was voer voor discussie. Missie geslaagd, boodschap helder.

Van welke club gaan er in 2017 zes supporters dood? Welk drama ontvouwt zich op 12 oktober 2018 in Leeuwarden?
Gisteren in de krant, vandaag hier: mijn sportcolumn over dood en verderf….  Er staat duidelijk bij dat het een fictief bericht is (althans het eerste deel). En…. het is een column, dus die mag hard en overdreven, ja.De boodschap moge in elk geval duidelijk zijn… Wakker worden, besluit nemen…. anders komen er ooit echt ongelukken..

Uit: Friesch Dagblad, maandag 18 januari 2016

Cambuurstadion, arena van dood en verderf

Gerard Bos

Op de redactie staat een glazen bol. Soms moet je daar eens in kijken. En dan zie je veel. Zoals een toekomstig nieuwsbericht, om precies te zijn van vrijdag 12 oktober 2018:
‘In Leeuwarden zijn vanavond tweeduizend doden en enkele honderden gewonden gevallen nadat een tribune van het plaatselijke voetbalstadion instortte.
Dat gebeurde in de 35e minuut van de wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Oss. Het duel tussen de nummers laatst en voorlaatst van de eerste divisie werd meteen stilgelegd. Oss leidde op dat moment al met 0-6.
Cambuur, dat in tien wedstrijden in het seizoen 2018-2019 nog geen enkel punt behaalde en al 56 tegentreffers incasseerde, heeft in een eerste reactie laten weten dat de oorzaak van het drama te wijten is aan het al jaren in krakkemikkige staat verkerende stadion van de club aan het Cambuurplein.
Diederik Samsom, in 2017 na de Tweede Kamerverkiezingen opgestapt als partijleider van de PvdA, liet als nieuwe burgemeester van Leeuwarden weten diep geschokt te zijn. Hij heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de slachtoffers van de Friese stadionramp. Volgens hem is betonrot de reden voor het instorten van de hele Noordtribune.
Het is al de derde keer dat er doden vallen in het Cambuurstadion. In 2016 bezweken 38 jeugdige supporters aan de verwondingen die ze opliepen toen ze bekneld raakten onder een omgevallen muur van de Zuidtribune. En in 2017 kwamen alle zes meegereisde fans van Almere City om het leven toen een deel van het dak van het bezoekersvak instortte.
De levensgevaarlijke situaties zijn volgens betrokkenen een direct gevolg van de besluitvorming in het voorjaar van 2016. Toen werd op het laatste moment door politiek en projectontwikkelaars een streep gezet door de geplande bouw van een nieuw stadion bij het WTC, op wat anno 2018 een verwaarloosd stuk grond is nabij de 11Stedenhal.’
Tot zover onze glazen bol.
Oeverloos gezwam? Nee. Want levensgevaarlijke taferelen worden realiteit als er géén nieuw stadion komt (oké, misschien met minder forse cijfers qua menselijk en sportief leed). Bij Cambuur hebben ze er nu, begin 2016, nog alle vertrouwen in. Maar het duurt en duurt en duurt.
Ondertussen rijst de vraag waarom het onder supporters bekende ‘Tsunami’ niet meer wordt gedraaid in het stadion. Het antwoord, dat velen niet kennen, luidt: op de Noordtribune is nú al betonrot. En dus mag het nummer uit veiligheidsoverwegingen – want: springend publiek – volgens een insider niet meer gedraaid worden.
Pijnlijk.
Tip aan de gemeente – die heeft straks immers het laatste woord – is dus: schiet eens op met dat stadion.
Want als dat er niet snel of zelfs helemáál niet komt, volgt ooit een dag waarop dat fictieve nieuwsbericht van 12 oktober 2018 zomaar eens waar kan zijn.
En dát wil vast niemand op z’n geweten hebben, toch?
Reageren? Twitter @GerardBos of mail: sport@frieschdagblad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.