Transfer Ogbeche | Wat hij zelf onlangs zei én hoe Cambuur verder moet? 7 overpeinzingen + conclusie

screenshot Ogbeche interview blogPaniek in Leeuwarden!? Daar was dan het nieuws over Bartholomew Ogbeche: hij is vertrokken bij Cambuur en koos voor… Willem II. Onlangs, elf dagen geleden na het duel met Vitesse (0-2) sprak ik de spits van de Leeuwarders over toen nog een ‘eventueel’ vertrek. Daarom via YouTube en hier in een blogbericht het volledige transcript (niet alles paste in de krant). En…. hoe nu verder met Cambuur? Daar zijn een paar rake dingen over te zeggen. De conclusie? Zie hieronder!

Allereerst maar even dat filmpje op het YouTube-kanaal van de weblog (hier, abonneer gerust!)... Was al van plan om quotes waar in de krant geen ruimte voor is, online te plaatsen als service. Dus introotje en template gebouwd en kan het meteen gebruiken om volledig gesprek met Ogbeche te plaatsen… Was na Cambuur – Vitesse, op 16 januari. Toen wilde hij niets zeggen – of zoals ik op die maandag al in het FD schreef: hij praatte veel, maar zei weinig.

Dan nu paar opmerkingen:

Ben vandaag zelf vrij  – er is meer dan werk, zoals tandarts en etentje – en dus morgen (donderdagkrant) geen verhaal van mij in Friesch Dagblad. De collega’s zullen het oppakken. Toch even paar puntjes ter overpeinzing…

  • Cambuur was kansloos door clausule in contract… Daar kun je kritiek op hebben, maar zonder clausules zouden spelers niet akkoord gaan met lagere salarissen, is de theorie. En dus zouden spelers als bijvoorbeeld Etiënne Reijnen en Ogbeche niet eens haalbaar zijn geweest;
  • Dat de clubtopscorer uitgerekend naar een concurrent vertrekt, is wrang. Maar persoonlijk had ik het nog vreemder gevonden als een financieel ongezonde club als FC Twente Ogbeche had kunnen wegplukken bij een club uit de meest gezonde categorie van het licentiesysteem;
  • Ogbeche maakt dus zelf de keuze; hij had ‘nee’ kunnen zeggen. Ik had het logischer gevonden als hij had geprobeerd om Cambuur, de club die hem een kans gaf toen hij clubloos was, met wat extra goals in de eredivisie te houden en om juist daarna met een nog hogere marktwaarde transfervrij te kunnen vertrekken;
  • Vertrek Ogbeche levert Cambuur natuurlijk wel geld op…. Het scheelt meer dan ruim een ton aan salaris (onbevestigd, maar daar zit-ie naar ik weet wel boven) én er komt nu nog iets van een transfersom binnen… ECHTER: degradatie kost een paar ton, dus aan het einde van de rit schiet je er niks mee op als je eruit vliegt als Cambuur zijnde;
  • Er MOET nu natuurlijk een vervanger komen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Ja. Maar de club heeft geen keuze. Geen vervanger = degradatie. Lijkt mij tenminste wel… Hoesen, Zivkovic, Mühren?? Ik hoor geluiden dat die niet kunnen cq willen. Wie weet, misschien Stef Nijland.
  • Teleurstelling bij supporters omtrent dit nieuws is begrijpelijk. Maar laten we wel wezen: in voetbal draait alles nu eenmaal om geld. Wie dacht dat Ogbeche louter uit piëteit bij Cambuur had willen blijven, is naïef! Clubliefde bestaat niet, mensen. Een uitzondering daargelaten, ja.
  • Enige voordeel voor Cambuur is dat vertrek nu is en er dus in ieder geval nog een paar schamele dagen over zijn om voor 1 februari een vervanger te halen… In theorie had Ogbeche ook komende zondagavond om pakweg een uur of negen nog weg kunnen zijn. Dan had de club helemáál een probleem gehad;
  • CONCLUSIES: Cambuur is slachtoffer van eigen financiële beperkingen (clausules), heeft pech dat Ogbeche niet besloten heeft om te blijven maar voor het acute geld in plaats van transfervrije status te gaan, Nigeriaan maakt op zich een vreemde keuze – zo’n grote verbetering is Willem II nou ook weer niet – en club moet een vervanger halen. ÜBERCONCLUSIE: als Cambuur zich dit seizoen handhaaft, is dat een nog grotere prestatie dan het tot vandaag al was geweest…

Of dat laatste nog gaat lukken? Dan moet er wel héél veel gebeuren. De vooruitzichten zijn in ieder geval niet florissanter op geworden voor de Leeuwarders.

Time will tell…

REAGEREN? Word vriend op Facebook, volg me via Twitter, abonneer op het Youtube-kanaal of reageer hieronder!

beeld 1280 bij 720 wit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.