Review: Exit Henk de Jong | DEEL 1: gebeurtenissen rondom FC Groningen – SC Cambuur

fd blog groningen-cambuur 7 feb 2016Er is veel gezegd over geschreven, gisteren en vandaag. Via de weblog tijd om even in twee delen terug te kijken. Want die exit van Henk de Jong als trainer van Cambuur komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er ging een heel proces aan vooraf, waaronder ook de wedstrijd van zondag in en tegen FC Groningen (2-0 verlies). Daar zoom ik nog even op in, de tekst van het artikel maandag dus nu ook hier te lezen op veler verzoek… Het gekke was: ik sprak De Jong na afloop. “Ik weg? Nou, ik ga zelf niet weg. Dat nooit.” 48 uur later was alles anders. Maar begrijpelijk, dat was het wel.

Het duel tegen Groningen was er een met een mat, slap en bang Cambuur in de eerste 45 minuten. Niemand die er eens in kleunde, niemand die medespelers bij de lurven pakte. Een elftal dat niet leek te geloven in een goede afloop, niet in zichzelf of in elkaar. Een elftal ook dat op twee gedachten hinkte: sommige spelers wilden voetballen en druk zetten, anderen dachten verdedigender en daarom was iedereen steeds een stap te laat. Gevolg: niet in de duels komen en dus een kansloze wedstrijd spelen. Of zoals De Jong zei: “Er was geen geloof, het was vlakjes. Er was angst.”

Die eerste helft, zo zei hij gisteren tegenover ons als journalisten, had bijgedragen aan het besluit te stoppen. Misschien dat er een ander voor de groep moet, misschien dat die Cambuur voor de eredivisie kan behouden. Aldus De Jong, die er geradbraakt uitzag en zich klote zei te voelen.

Nederlaag voor iedereen

De directie had graag met hem door gewild, zeiden Henry van der Vegt en Ard de Graaf. En de selectie ook, zo vertelden Martijn van der Laan, Erik Bakker en Sjoerd Overgoor ook vandaag in onze artikelen in het Friesch Dagblad. Maar ja, diezelfde selectie, is die wel goed genoeg?

Ja. Maar alléén als de urgentie bij elke speler aanwezig is dat Cambuur op deze manier regelrecht afkoerst op degradatie. De koppen bij elkaar, stappen zetten vóór elkaar en met een gezonde portie lef en strijdlust is er nog wat mogelijk.

De aankopen cq. huurlingen hebben – al dan niet door pech – echter nog weinig kunnen bewijzen. Daarom ook is dit vertrek van een boegbeeld als De Jong ook een nederlaag voor iedereen bij Cambuur; van hoog tot laag, van clubleiding tot staf en spelers. Selectiesamenstelling is natuurlijk niet alleen de taak van technisch directeur Van der Vegt, het is ook niet de schuld van De Jong dat Cambuur staat waar ze staat.

De betrokkenen zeiden het gisteren zelf: het is altijd in samenspraak gegaan. Dus gedeelde verantwoordelijkheid. Dat ik dat een nederlaag voor ook de clubleiding noem, nam voorzitter Ype Smid me overigens niet in dank af. Maar goed, we kunnen het niet altijd met elkaar eens zijn.

Interviews en extra audio

Voor wie het miste, hier het wedstrijdverhaal waarin Henk de Jong voor het laatst als trainer van Cambuur aan het woord kwam… Zijn reactie na het echec in Groningen, waarin de Leeuwarders de kritiek over zichzelf afriepen…. Ook even wat extra audio van invaller Valmir Berisha en debutant Kevin van Veen, want niet alles stond maandag qua ruimte in de krant.

LATER DEEL 2: Terugkijken op Henk de Jong en… hoe nu verder??

Hier het leesbare artikel uit onze sportbijlage van maandag, voor wie geen FD kon bemachtigen:

fd blog groningen-cambuur 7 feb 2016

Hier op het Youtube-kanaal EXTRA AUDIO van Kevin van Veen, de als een stekker balende debutant van Cambuur:

Hier op het Youtube-kanaal extra audio van invaller Valmir Berisha, over het geloof in elkaar, zijn fitheid en meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.