Wereldkampioen grasbaan Jannick de Jong ontbreekt maandag in Balkbrug

Toekomst-ONK-Eind maart; dat betekent dat het tijd is voor grasbaanracen en speedway. Dat eerste is bijvoorbeeld Paasmaandag, in Balkbrug. Dat an sich is niet eens opvallend, wel dat de grootste publiekstrekker ontbreekt: Jannick de Jong. De coureur uit Gorredijk vertelde dat afgelopen maandag en daarom besteedde ik er aandacht aan in de krant. Gemiste kans voor Balkbrug, jammer voor de baansportfans. Hieronder meer.

Dat de 28-jarige coureur uit Gorredijk er niet bij is maandag heeft te maken met de financiële voorwaarden voor deelname, zo bevestigde de organisatie van de race in de Overijsselse plaats tegenover mij toen ik ze er maandag al over belde.

Het ontbreken van De Jong is spijtig voor de baansportliefhebbers. Die krijgen nu niet de gelegenheid om de Fries al in de eerste wedstrijd van het nieuwe nationale grasbaanseizoen in actie te zien. Ook voor de organisatie in Balkbrug is het een aderlating, want De Jong is publiekstrekker nummer één. Toch besloot de organiserende MAC Van Dedem om niet aan de voorwaarden te voldoen van de Gorredijkster. Die werd al Nederlands kampioen en Europees kampioen en kroonde zich in 2015 voor het eerst in zijn leven ook tot wereldkampioen.

,,Balkbrug en ik konden het helaas niet met elkaar eens worden over de voorwaarden”, laat de De Jong weten. ,,Ze wilden mij hetzelfde behandelen als de andere Nederlandse coureurs en daar was ik het niet mee eens. Dus helaas geen Balkbrug voor mij dit jaar. Ik vind het ook jammer, maar het is niet anders.”

Het struikelblok bleek volgens de organisatie één van financiële aard. Dat De Jong als publiekstrekker en beste grasbaanracer ter wereld meer of andere eisen aan deelname stelt dan bijvoorbeeld jonge talenten of landgenoten met een minder grote erelijst is op zichzelf niet vreemd. De coureur en de organisatie kwamen uiteindelijk echter niet tot een akkoord.

,,Dat klopt”, reageert Iwan Hagedoorn van de orga
nisatie in Balkbrug. ,,We hebben Jannick wel gevraagd, we konden hem ook wel betalen. Maar uiteindelijk zijn we het niet eens geworden over de voorwaarden. Natuurlijk is dat jammer, maar we denken ook zonder Jannick een mooi internationaal deelnemersveld te hebben voor wat de opening van het grasbaanseizoen is.”

Fabriek en Van der Streen

De Jong staat naar eigen zeggen wel aan de start op 17 april in het Duitse Plattling. Daar is, net als in Balkbrug aanstaande maandag, een internationale grasbaanrace. ,,Waarschijnlijk start ik ook in Stadskanaal”, voegt de Friese coureur toe, refererend aan de internationale pinksterraces op 16 mei in de Groningse plaats. Daarnaast ligt dit jaar de focus voor De Jong op hernieuwd succes in de EK- en WK-cyclus.

In Balkbrug doen aanstaande maandag wel de Friezen Dirk Fabriek (Jubbega) en Henry van der Steen (Oudebildtzijl) mee, evenals het Friese talent Mark Helmhout (De Westereen). Ook staan internationale toppers uit onder meer Duitsland en Engeland aan de start.

MEER OVER JANNICK DE JONG:

Jannick de Jong bewijst het gelijk van Marco Borsato

 

beeld 1280 bij 720 wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.