Mitchell te Vrede heeft een ‘Henk de Jong’ nodig

BLOG Te vrede JPG

Ik keek de wedstrijd eens terug en dacht aan de woorden van twee sportjournalistieke collega’s die in het stadion zaten: FD-scribent Daan Rieken die het over vertrouwen had en Omrop Fryslân-reporter Arjen de Boer die ik, onderbroken door één keer ademhalen, tweemaal “Tjonge, jonge, jonge, jonge!” hoorde roepen via de radio toen ik de auto zat. Nee, best was het niet altijd wat Mitchell Te Vrede liet zien namens sc Heerenveen tegen AZ. Die contstatering doen ‘wij media’ over het algemeen wel vaker. De oud-Feyenoorder kán het heus wel, ook dat heeft hij al getoond. Maar wat is het laatste beetje dat er nog aan schort? Het antwoord: Een trainerstype á la Henk de Jong.

Vooropgesteld: er zijn sportjournalistieke collega’s die vaker bij sc Heerenveen komen dan ik. Maar wat ik er van zie, zij het in real-life of via de tv én wat ik er van kenners en vaste volgers over hoor… Altijd krijg ik dan een beetje goedbedoeld ‘begrutsjen’, zoals mijn moeder het in het Fries zou zeggen.

Ik ken Te Vrede natuurlijk niet als persoon, weet niet wat er in zijn hoofd omgaat tijdens een wedstrijd. Maar in principe heeft hij wel kenmerken van een goede spits, zou je in hem een killer kunnen zien zoals Heerenveen die centraal voorin zo vaak heeft gehad.

Misschien is het die erfenis die wat met hem doet?

Misschien is het de nooit voorgoed besliste concurrentiestrijd met Henk Veerman?

Misschien is het de wisselvalligheid van de ploeg waar hij deel van uitmaakt?

Bad van Friese nuchterheid?1

Te Vrede van Feyenoord naar Heerenveen. Van mogelijke ‘Kuipvrees’ naar een bad vol Friese nuchterheid en rustig wonen en leven? Zou dat de setting zijn waarin de spits tot volle wasdom zou kunnen komen, waar hij stappen zou kunnen zetten zoals Allbäck, Huntelaar, Finnbogason of Uth dat deden (om er maar een paar te noemen)? Het antwoord tot nu toe is volgens de één ‘niet helemaal’ en volgens een ander ‘helemaal niet’.

Ik stel me zo voor dat als je Te Vrede bent, je dan vanuit je ooghoek na het missen van wat kansen weer die vermaledijde Henkie Veerman langs de lijn ziet warmlopen en het zweet je uitbreekt. Dus komt er bewust of onbewust extra druk om te scoren, zoveel dat de volgende kans soms wel erg vakkundig om zeep wordt geholpen. En de radioreporters dus hoofdschuddend verzanden in een ‘Tjonge, jonge, jonge, jonge’ maal twee.

Wat rest is het woord vertrouwen. Krijgt Te Vrede genoeg, hééft hij het genoeg? Hoe zou het daarmee staan? En dan niet eens bewust, maar misschien wel onbewust: zie daar het probleem. Of toch niet?

Wie weet. Het is voor hem te hopen dat de nieuwe trainer Jurgen Streppel hem dat bijvoorbeeld kan geven. Maar stiekem denk ik: zo’n Te Vrede zou een type Henk de Jong nodig hebben. Aai over de bol op het juiste moment, schop onder kont op het andere. De typische Henk de Jong-arm-over-de-schouder methode, met vooral even vragen “hoe het thuis is”, met vrouw of kind (indien dat er is) en met ouders. En “dat goed slapen en gezond eten” belangrijk zijn. Af te sluiten met: “Machtig mooi, Mitchell. Come on.”

Dát zou misschien wel het antwoord zijn. Niet dat Henk de Jong trainer van sc Heerenveen had moeten worden overigens; dat vind ik lang niet die goede combinatie die anderen in mijn omgeving wel vinden dat het zou zijn. Henk zou mooi bij een Duitse volksclub assistent óf opvolger van Gertjan Verbeek moeten worden.

Of gewoon trainer van Go Ahead Eagles. Zoiets. Maar ach, ieder z’n mening.

Hé, Jurgen Streppel, als je er niet uitkomt met Te Vrede, dan gewoon even Henk de Jong bellen. Die heeft vast wel wat tips voor je.

Meer over sc Heerenveen lezen? Hier ook alle andere blogs!


Laat gerust een reactie achter. 
Dat kan hieronder!

Of reageer via FACEBOOK (DeSportjournalist) of TWITTER (@GerardBos)

beeld 1280 bij 720 wit

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.