En we zijn weer los met Heerenveen en Cambuur

Heerenveen+Cambuur

Geen derby meer tussen sc Heerenveen en SC Cambuur, niet langer twee Friese eredivisionisten. Geen Henk de Jong en zelfs geen Marcel Keizer meer, geen Foppe ook. Maar Jurgen Streppel, Rob Maas en een handvol nieuwe gezichten en namen bij de clubs. Het is voor de Friese voetballiefhebbers in deze provincie weer even wennen aan nieuwe tijden. Maar we zijn weer begonnen.

Heerenveen startte op 18 juni en oefent er al lustig op los. SC Cambuur begon, een Ameland-tripje uitgezonderd, een week later en trapte vrijdagavond tegen DTD voor het eerst af in een oefenpot. Of je nu bij Heerenveen komt of bij Cambuur, de bespiegelingen voorafgaand aan een nieuw seizoen hebben één ding gemeen: onzekerheid.

uit veen logoGaat Heerenveen zich weer melden in de subtop? Verandert Jurgen Streppel veel en zo ja, wat? Laat het gemis van Joey van den Berg – mooi stap naar Reading! – zich voelen? Interessant wordt het ook om te zien wat voor stempel Gerry Hamstra op korte en lange termijn op het technische beleid gaat drukken. Hij is een ander type dan zijn voorganger Hans Vonk. Maar als voormalig Hoofd Opleidingen bij Vitesse is Hamstra hoe dan ook goed met jonge spelers en weet hij wat voor talent er op de Nederlandse velden rondloopt.

Wat gaat de huidige selectie Heerenveen echter brengen dit seizoen? Foppe de Haan sprak wel eens over het honderd keer moeten uitleggen van zaken aan spelers en dan moet je op een gegeven moment ook hopen dat een speler het oppikt. De een doet het, de ander niet en een derde heeft er misschien wat meer tijd voor nodig.

Talenten zat (let op Michel Vlap!), maar wie worden de leiders in dit komende seizoen? Is het in balans? Is het constant genoeg straks om hoger te eindigen dan afgelopen jaar? De ingrediënten zijn er wel, maar een uitdaging voor Streppel en co wordt het zeker.

En komt er nog wat bij?

Vragen, vragen, vragen dus voorlopig.

uit Cambuur stadion 2

Bij SC Cambuur is het al niet veel anders. Ook daar vragen alom en nog twee keer zoveel als bij de buurman verderop in de provincie. De Leeuwarders degradeerden immers en alleen dat zorgt al voor een vraag: wat kan Cambuur als degradant, hoe verhoudt ze zich straks in de praktijk tot teams als NAC Breda, De Graafschap (?), VVV-Venlo, FC Eindhoven, FC Volendam en MVV? Gezien de begroting mag je aannemen dat de ploeg in ieder geval mee doet om de bovenste plaatsen.

De praktijk kan weerbarstiger zijn; er is geen peil op te trekken. Hoe gaat de nieuwe trainer Rob Maas het doen? Daarbij komt dat het moeilijk in te schatten is wat nieuwe en voor het grote publiek veelal onbekende spelers als Steenvoorden, Gyasi of Van Deelen kunnen brengen.

Opvallend vind ik dat Cambuur Marlon Pereira niet heeft gestrikt; goede back die vorig seizoen node gemist werd door zijn blessure. Ervaren speler bovendien die niet zou hebben misstaan. Het halen van de ijzersterke N’Toko is overigens een enorm puike zet, dunkt mij. Een linksbenige centrale verdediger en clubminded figuur als Martijn van der Laan zou echter niet misstaan – indien nog haalbaar.

Zo zijn er diverse nieuwe spelers bij de club uit Leeuwarden, waar het glas halfvol moet zijn en niet halfleeg. Dat is de enig juiste insteek na een degradatie. Cruciaal om het écht meedoen om de prijzen zal echter wel zijn dat Cambuur Erik Bakker weet te behouden – hij kan tot 1 augustus naar eigen zeggen nog voor een bepaald bedrag weg – én dat er een doelpuntenmaker komt die met Martijn Barto kan strijden om de spitspositie.

Zoals elke beginfase van een seizoensvoorbereiding zijn er op dit moment bij alle clubs vooral vragen. De antwoorden zullen gestaag binnen druppelen. We gaan het meemaken.

U kunt de twee Friese profclubs de komende weken her en der in deze provincie nog beide veelvuldig aan het werk zien.

We zijn weer los. Nu nog een beetje zonneschijn bij die oefenpotjes…

beeld 1280 bij 720 wit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.