Jurgen Streppel: Kind van Brabant, (t)huis in Fryslân

Vrijdag is het dan zover voor hem: de eerste thuiswedstrijd van Jurgen Streppel als trainer van sc Heerenveen. Voor de betaald voetbalbijlage van het Friesch Dagblad sprak ik hem even kort. Hieronder het resultaat. Opgegroeid in het Zuiden, inmiddels eigenaar van een huis in het Noorden. Kind van Brabant, (t)huis in Fryslân.

bijlage streppel aug 2016

Kind van Brabant, thuis in Fryslân

Man van het Zuiden, van Brabant; dat is Jurgen Streppel (47). Hij voetbalde onder de rivieren én trainde onder de rivieren. Maar zijn nieuwste uitdaging ligt een eind daarboven, in Heerenveen. Klaar voor een nieuw leven. Als mens en als hoofdtrainer.

Door Gerard Bos

Jurgen Streppel en Willem II. Het leek tot niet zo lang geleden een gouden combinatie. Misschien, zo fluisterden ze in Brabant, zou hij zelfs wel de Foppe de Haan van de Tilburgers kunnen worden. Na vijf jaar eindigde echter het tijdperk-Streppel in het Koning Willem II-stadion. Toeval of niet, uitgerekend De Haan was het wiens opvolger de in Voorst geboren oud-verdediger zou worden. In Heerenveen namelijk, waar Streppel dit seizoen de scepter zwaait.

Een voetballeven lang in het Zuiden, dan is een stap noordwaarts wel even ,,different cook” zoals Louis van Gaal het waarschijnlijk zou zeggen. Maar Streppel, het kind van Brabant, is thuis in Fryslân. ,,Zo voelt het al wel, ja, op de club en daarbuiten. Ik heb ook net een huis gekocht. Dus ik heb zin in een mooie toekomst hier.”

Hoe lang die zal duren, is in het voetbal natuurlijk altijd de vraag. Maar dat Streppel een contract tot 2018 heeft, zegt in ieder geval al iets. Net als dat hij vijf jaar bij Willem II trainer was, maar ook vijf jaar bij RKC Waalwijk speelde en acht jaar bij Helmond Sport. In de persruimte van het Abe Lenstra-stadion spreken we dan ook allesbehalve een job- of clubhopper.

,,Ik voel me altijd erg betrokken bij een club”, zegt Streppel, daarmee misschien wel zijn honkvastheid onbewust verklarend. ,,En als ik dat gevoel heb, steek ik er ook al mijn energie in. Met ziel en zaligheid. In spelers, in staf, in contacten met de directie. Ik denk graag mee over veel dingen, wil me in zaken verdiepen en me ermee bemoeien. Puur om het te laten slagen.”

Zo deed hij het bij Helmond Sport, bij Willem II en nu bij Heerenveen ook, zo is het plan. Streppel houdt van warme clubs. ,,En dat zijn ze. Willem II en sc Heerenveen kun je in dat kader wel met elkaar vergelijken.”

Traditierijk is ook een woord dat naar boven komt als je denkt aan de ‘Tricolores’ en diens Friese evenknie. ,,Zeker hier”, knikt Streppel, verwijzend naar clubgewoontes. ,,Ik vind dat ook mooi, die echte Friese tradities. Ik hou daar wel van.” Veel meer dan als voetballer en trainer is hij er echter niet mee in aanraking geweest. ,,Het ligt natuurlijk niet naast de deur, dus zo vaak ben ik niet in deze omgeving geweest vroeger buiten het voetbal om.”

Dan, met een grijns: ,,Maar ik heb hier wel eens gevaren.”

Ontspanning en rust, dat is er in het Friese haagje en omstreken dan ook genoeg te vinden. Belangrijk, zo stelt de nieuwe coach van Heerenveen. ,,Je kunt als trainer zoveel uren in je vak steken als je wilt. Dat is ook helemaal niet erg. Maar soms moet je wel eens op de rem kunnen trappen. Er zijn meer zaken belangrijk.”

Ik denk graag mee over

veel dingen, wil me in

zaken verdiepen en me

ermee bemoeien. Puur

om het te laten slagen

Zaken zoals familie. Een hockeyende dochter, een voetballende zoon; want papa, dat is Streppel ook. Die oud-voetballer die we nog kennen als de man met de lange manen, een vervaarlijk uitziende krijger binnen de lijnen, is ook maar gewoon een vriendelijke en liefhebbende huisvader.

Ergens heeft hij uiterlijk wel wat van oud-Heerenveentrainer Gertjan Verbeek. Kocht die ook niet eens een keer een huis in het Friese land, als import-Fries nadat hij bij Heerenveen belandde? Jazeker. Maar wat Streppel en een van zijn illustere voorganger én generatiegenoot van elkaar onderscheidt is, naast het verlies van de lange haren bij de een en behoud ervan bij de ander, is dat Streppel geen klusser als de Tukker is.

,,Ik ben blij met het nieuwe huis (bijna twee weken geleden gekocht, red.) Van ons gezin komt mijn zoon bij mij wonen. Er moet nog het een en ander gebeuren, dat is bijna altijd zo met een huis dat je koopt. Maar voor de goede orde: op dat gebied ben ik dus bepaald geen Gertjan Verbeek.”

Nee, Streppel is Streppel. Een ander mens, een andere trainer. En geen klusser zoals Verbeek. Mocht hij echter met Heerenveen net zo succesvol en leuk spel laten zien als die laatste, dan komt het wel goed in Heerenveen.

 

Jurgen Streppel (Voorst, 25 juni 1969) begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Helmond Sport. Bij die club zou hij vele jaren later ook voor het eerst kennismaken met het vak van zowel jeugdtrainer als van coach betaald voetbal. In de tussenliggende periode was hij als speler echter actief op beide Nederlandse profniveaus. Opvallend: een buitenlands avontuur ontbreekt. Of, nog specifieker: een avontuur buiten het Brabantse land ontbreekt zelfs, een korte verhuurperiode aan het Noord-Hollandse Telstar daargelaten.

In 1990 zette Streppel zijn eerste schreden in het betaalde voetbal. Twee jaar speelde hij voor Helmond Sport en daarin kwam hij in de eerste divisie tot 67 duels en 22 treffers. Streppel verdiende er een overgang naar RKC Waalwijk mee, een club waarmee hij tussen 1992 en 1997 in de eredivisie speelde (104 wedstrijden, 11 goals). In 1993-1994 vertoefde hij op huurbasis bij Telstar (twaalf duels, één doelpunt), om in 1997 terug te keren bij Helmond Sport. Daar was hij tot 2005 actief in 190 wedstrijden (23 treffers).

Als trainer was het ook ‘Brabant boppe’ alvorens hij naar Fryslân toog om Heerenveen te trainen: Helmond Sport (assistent 2007-2008, daarna hoofdtrainer tot 2011) en Willem II (2011-2016).

 

Meer blogs en artikelen van mij over sc Heerenveen vind je hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.