Het aandeel van Gerben Wiersma in succes van damesturnen

FD Wiersma JPGDe olympische turners van Sportstad Heerenveen werden zaterdag gehuldigd in Heerenveen, met natuurlijk gouden-medaillewinnares Sanne Wevers als stralend middelpunt en als boegbeeld van het zo succesvolle Nederlandse damesturnen. Ook in Heerenveen van de partij: bondscoach Gerben Wiersma, uit Grou. Vóór de Olympische Spelen in Rio de Janeiro maakte ik een verhaal óver hem; ik sprak bijvoorbeeld turncommentator Hans van Zetten. Met de kennis van nu is de lof die Wiersma toen kreeg toegezwaaid nog méér terecht dan het al was. Tijd om het verhaal te delen. Want de invloed die Wiersma had op het vrouwenturnen heeft zonder twijfel bijgedragen aan Wevers’ succes in Rio.

Gerben Wiersma, verbinder én vernieuwer

Door Gerard Bos

Gerben Wiersma (39) is al meer dan een decennium hoofdtrainer bij turnbolwerk Heerenveen en is bondscoach van de nationale vrouwenploeg. Daarmee plaatste de Fries zich voor Rio. ,,Succes heeft vele vaders, maar hij is er zéér zeker één van.”

Er was een tijd dat het mannenturnen nog niet zoveel voorstelde en juist het vrouwenturnen in Nederland de hoofdrol voor zich opeiste. In 2001 werden de Oranjevrouwen vijfde tijdens het WK in Gent en dat beloofde wat voor de toekomst. In de jaren die volgden werden turnsters als Rikst Valentijn, Berber van den Berg, Suzanne Harmes, Verona van der Leur en anderen bekende namen; zij zouden het gaan maken in de jaren die volgden.

Toch kwam de klad erin, door intriges en blessuregevallen. Een Nederlands vrouwenteam in een olympische landenwedstrijd bleek een brug te ver. Toen ondertussen Epke Zonderland, Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes zich aandienden, verschoof de focus en aandacht zich langzaam maar zeker naar het mannenturnen.

Gerben Wiersma zag het ook. Hij kwam ruim tien jaar geleden als coach het vrouwenturnen in Heerenveen versterken. Met een gedegen aanpak probeerde hij, samen met de rest van Turncentrum Sportstad Heerenveen, een basis voor nieuw succes te leggen. Bij grote internationale toernooien wierp het al zijn vruchten af, maar de plaatsing van een landenploeg voor de Spelen van dit jaar was de slagroom op de taart.

Wat jaren geleden al gehoopt en gedacht werd, lukte voor Rio dan eindelijk: met een vrouwenteam in de landenwedstrijd actief zijn. Niet in de laatste plaats dankzij de in Grou woonachtige, maar uit Surhuisterveen afkomstige bondscoach.

Met Marrit Ewald, maar ook Céline van Gerner en Danila Koster kwam er enkele jaren geleden langzaam maar zeker weer aanwas bij TSH in de tijd dat Wiersma er de coach was geworden.

Daarmee kreeg ook eindelijk voormalig topturnster en uithangbord Van den Berg een gedegen collectie opvolgsters. Met Lisa Top kent het Heerenveense turnbolwerk nog een van de vele huidige talenten en de zusjes Lieke en Sanne Wevers gedijen ook goed onder Wiersma’s leiding.

Met de plaatsing als landenteam voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, is het decennium lange harde werk van de Friese vrouwentrainer en zijn vele collega’s en turnsters dus eindelijk beloond. Maar wat is het geheim achter de succesvolle methode van Wiersma? Hoe kijken betrokken door de jaren heen naar zijn werk? Drie kenners geven hun visie.

 

Tjalling van den Berg, zag de opkomst van Wiersma als turncoach van begin tot nu.

,,Ik leerde Gerben kennen toen hij op het cios zat. Hij ging stage lopen bij mij bij WIK-FTC destijds nog, wat uiteindelijk het turncentrum werd. Leuk is dat hij eerst volleybalcoach wilde worden, maar uiteindelijk is omgeschoold tot turncoach.” (Niet in de laatste plaats doordat Wiersma in Surhuisterveen verliefd werd op een meisje dat turnde, red.).

,,In al die jaren dat ik hem ken, vanaf cios tot nu, heb ik hem zien groeien. Als trainer die gewoon de programma’s afwerkte in het turnen tot een coach die erin is geslaagd om een team rond een sporter te leiden. Vroeger was het altijd zo dat in de turnwereld eerst de club voorop stond, dan de trainer en pas dan de sporter. Daardoor was er bij het damesturnen nooit sprake van teamgevoel.”

,,Gerben heeft bijgedragen aan een vernieuwingsslag waarbij de sporter centraal staat en de trainer juist op de achtergrond. De basis daarvoor hebben we met z’n allen in de jaren negentig al gelegd met wat ik noem het Heerenveense trainingsmodel. Hij heeft daarin met name dat teamgevoel ontwikkeld, dat is van grote waarde geweest. ,,Dat hij zichzelf is gebleven, helpt ook mee. Ik zeg maar zo: een goeie coach is iemand die authentiek is. En Gerben is dat. Hij is volledig zichzelf en dat merken de mensen met wie hij werkt ook. Zeker de turnsters. Succes heeft vele vaders, dat klopt. Hij is er zeker één van.”

 

Hans van Zetten, turncommentator van NOS, volgt Wiersma als coach al jaren van dichtbij.

,,Als ik hem in één woord zou moeten omschrijven, is dat als verbinder. Want verbinden is wat hij deed en doet. Coaches met turnsters en andersom. Daardoor is er een teamgevoel ontstaan in het Nederlandse damesturnen, Gerben heeft daar een grote invloed op gehad.”

,,Goed mens ook. Leergierig. Prettig in de omgang. Respectvol. En hij is wars van borstklopperij; zijn ego zit hem niet in de weg en dat is soms in de sportwereld bij coaches nog wel eens het probleem.”

,,Wat je ook niet mag vergeten: Nederland heeft op de Spelen een turnploeg waarin vier turnsters ouder zijn dan twintig jaar. Dat is dus het meest volwassen turnteam dat we ooit hebben gehad, althans in mijn tijd. Dus ook volwassener dan in de jaren zeventig bijvoorbeeld. Dat is ook een verdienste van hem; hij kan turnsters bij de ploeg houden.”

,,Céline van Gerner is daar een goed voorbeeld van, hij is er in geslaagd om haar fit en gemotiveerd te houden. Het Nederlandse turnen mag blij zijn met coaches zoals hem en ook Vincent Wevers. Wat dat oplevert in Rio? We gaan het zien. Dat de vrouwenploeg meedoet is al een mooie prestatie en we laten ons verrassen.”

 

Topturnster Céline van Gerner over het aandeel van Wiersma in haar ontwikkeling (via Rabobank.nl)

,,Ik ken Gerben al sinds ik als tienjarig meisje bij Topsport Noord trainde. Hij heeft er eigenlijk altijd voor gezorgd dat ik als jonge topsporter niet te veel in één keer wilde doen. Gerben is heel gericht en goed in het stellen van kleine tussendoelen, waardoor ik altijd het gevoel had dat ik op gestructureerde wijze kon blijven groeien. Ik ben zelf nogal chaotisch en daarom vind ik het zo fijn dat hij het overzichtelijk voor me houdt.”

,,Omdat hij laat zien wat goed plannen is, heeft het me ook met school geholpen. Hij is altijd ver op tijd klaar en voorbereid en ik ben het tegenovergestelde. We kunnen na al die jaren nog steeds veel van elkaar leren.”

Reageren? Dat kan hieronder.

Volg me via Twitter op @GerardBos en bezoek ook eens de Facebookpagina van DeSportjournalist.nl  (Like ‘m hier!).
Op LinkedIn vind je me natuurlijk ook als je contact zoekt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.