Nader bekeken | Eagles – Heerenveen; de waarde van Reza Ghoochannejhad

reza-goal

O, wat waren ze blij, die mensen die Reza Ghoochannejhad in hun team hebben bij online-voetbalspelletjes zoals Coach van het Jaar. Puntjes, puntjes; met dank aan zijn twee treffers voor sc Heerenveen tegen Go Ahead Eagles. De 29-jarige spits bewees zijn waarde opnieuw. En niet alleen door doelpunten.

Een spits wordt afgerekend op treffers, zo luidt een aloude voetbalwijsheid. Maar in Nederland, in Heerenveen ook in dit seizoen, word je ook afgerekend op ‘meevoetballen’. En zie daar de waarde die Reza sowieso heeft. Hij heeft het in zich om anderen om zich heen beter te laten renderen. Vleugelspelers, middenvelders… Het succes van de aanvalsmachine die Heerenveen dit seizoen is, heeft veel met hem te maken. Voetballend is hij een upgrade van het duo Veerman – Te Vrede waar de ploeg het afgelopen seizoen mee moest doen.

‘Timely goals’

Maar zou hij goalgetter genoeg zijn voor de eredivisie? Die vraag rees bij critici toen Reza deze zomer werd aangetrokken door de Friese club. Welnu, hij snoert tot nu toe iedereen de mond. Ja, hij legt er heus geen dertig in. Maar wel genoeg. En cruciale, bepalende treffers. Timely goals, zoals de Engelsen zeggen.

Heerenveen kwam immers op achterstand in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Voetballend zou de ploeg de thuisclub echter de baas zijn. En dus was het zaak om geduldig te blijven, niet in nog meer problemen te raken en het aanvallende strijdplan goed uit te voeren. En? Inderdaad, iemand zien te vinden die op de juiste momenten de juiste goals maakt. Reza dus.

Andere sterkhouders

Overigens was hij natuurlijk niet de enige met een cruciale rol, zoals hij dat ook in dit hele seizoen niet alleen is. Vaak genoeg hebben we het al over Stijn Schaars gehad, maar de Japanse aanwinst Yuki Kobayashi mag ook een pluim krijgen. Hij maakte tegen Eagles de derde treffer, zijn eerste in de eredivisie.  

En wat te denken van Jerry St. Juste? Bijna vertrokken afgelopen zomer, gelukkig voor Heerenveen echter gebleven. Elke wedstrijd tot nu toe in de basis, vaste waarde in een solide defensie waarbij niemand het nog heeft over de mislukte transfer van Jordens Peters. Helaas voor Heerenveen viel St. Juste geblesseerd uit in Deventer. Diagnose: enkelblessure. Einde kalenderjaar? Het zou zomaar kunnen. Domper dus. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.