Dromen van Cambuur – Heerenveen als bekerfinale… Na vanavond ook nog?

blog beker

Wat is Fries, komt nog minder vaak voor dan een Elfstedentocht en is zowaar dus nog specialer als het er ooit eens van komt? Inderdaad: een KNVB-bekerfinale tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. Wie daarvan droomt, wordt doorgaans al snel in het bekerseizoen ruw wakker geschud. Maar in deze voetbaljaargang duurt de droom langer dan ooit. Hamvraag: bereiken beide clubs vanavond de halve finales?

SC Cambuur speelt vanaf half zeven vanavond pas voor de derde keer in haar clubhistorie een kwartfinale. De stunt tegen Ajax voor de winterstop werd ‘beloond’ met een bezoekje aan FC Utrecht. In de Galgenwaard staat een plaats bij de laatste vier op het spel.

Interessant om te zien wordt uiteraard de tactiek die Cambuur hanteert. Reken maar dat de ploeg Utrecht aan de bal zal laten, reken maar dat ze teruggedrongen zal worden (of zich zal laten terugdringen?) en reken maar dat ze zal proberen er razendsnel uit te komen bij de kans op een tegenaanval.

Voor Cambuur was een thuiswedstrijd qua sfeer, qua intimidatiefactor en voor de eigen fans veel mooier geweest, maar sportief is het misschien niet eens een nadeel dat ze uit speelt. Mits uiteraard de tactiek werkt en Cambuur ook een beetje geluk heeft tegen de eredivisieclub uit de Domstad…Heerenveen+Cambuur

‘Friese’ finale: hoe reëel? 

Dan Heerenveen. Ook de ploeg van trainer Jurgen Streppel speelt vanavond (aanvang kwart voor negen) een uitduel in de kwartfinales van het bekertoernooi. Tegen AZ wordt het een lastig, maar niet ondoenlijk karwei. Het duel tegen PSV, nipt verloren met 4-3, moet hoop bieden op een verlengd verblijf in de beker en naar verwachting verandert Streppel dan ook weinig aan de basiself bij Heerenveen.

Net als Cambuur was het beter en mooier geweest als Heerenveen thuis had gespeeld in plaats van uit, maar ook in dit geval biedt de loting wellicht een voordeel. De tactische bal ligt namelijk in deze kwartfinale vooral bij AZ-trainer John van den Brom. Hoe bang is hij voor sc Heerenveen? Laat hij zijn ploeg het spel maken ‘zoals dat hoort in een thuisduel’ of doet hij dat juist niet? Het eerste woord is aan de AZ-coach, voor Streppel zal het mogelijk niet eens heel veel uitmaken. 

We gaan het zien. Het is hoe dan ook niet ondenkbaar dat het in Noord-Holland vanavond één van de volgende twee uitersten wordt: ofwel een tactisch steekspel waarin beide teams elkaar weinig ontlopen ofwel een aantrekkelijk en doelpuntrijk volksvermaak.

Wint Cambuur?

Wint Heerenveen?

Een ‘Friese’ finale; het kan nog steeds indien het antwoord twee keer ‘ja’ is.

Het is een nog nooit vertoond iets. Een affiche dat ook nu heus nog niet reëel is, maar…al wel dichterbij dan ooit tevoren. Een Friese uittocht met een geel-blauw lint over de Afsluitdijk naar Rotterdam en een blauw-wit-rood lint door de polder naar Rotterdam? Het kan nog steeds.

De hamvraag: Na vanavond ook nog?

Roept u maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.