De week van Cambuur: Stuntploeg en voetbalmachine

logo week vanHet was een bizarre voetbalweek, zeker als je die van SC Cambuur en sc Heerenveen naast elkaar legt. Want waar de eerste voor een bekerstunt zorgde en in de competitie met sprankelend spel overtuigend won, kende de tweede een deceptie in zowel beker als eredivisie. Een overzicht van een week van uitersten in het Friese voetballandschap. DEEL 1 VAN 2: SC CAMBUUR, STUNTPLOEG EN VOETBALMACHINE.

Ajax uitschakelen in de strijd om de KNVB-beker. Dat maakt je seizoen op zich al bijzonder; zeker als je een eerstedivisionist bent zoals SC Cambuur is. Door de zwakke start van het seizoen hobbelden de Leeuwarders immers puntentechnisch achter de feiten cq. (sub)top aan in de Jupiler League. Maar het is misschien wel daardoor dat de Leeuwarders voor clubs uit de eredivisie een gemakkelijk te onderschatten opponent zijn gebleken in de bekerstrijd.

Ajax liet zich aftroeven in de achtste finale, maar dat zou FC Utrecht vast niet laten gebeuren. En al helemaal niet in de wetenschap dat de eredivisieclub ook nog eens in de eigen Galgenwaard speelde. Het bekersprookje van Cambuur zou in de kwartfinale toch echt wel eindigen in de Domstad, nietwaar?

Niet waar. Inderdaad.

De Leeuwarders wonnen, zoals bekend, na strafschoppen. Een episch bekergevecht leidde tot een historische plek in de halve finale. Nog nooit vertoond; het duel met AZ in Alkmaar op 2 maart is alleen daarom al op voorhand bijzonder. Negentig minuten (en misschien iets meer) verwijderd van een eindstrijd; het lijkt wel een computerspelletje. Maar kansloos? Na de zeges op Ajax en FC Utrecht zal niemand Cambuur nog onderschatten.

Daar komt nog de opmars in de Jupiler League bij. Na de desastreuze competitiestart die trainer Rob Maas de kop kostte en die technisch directeur Henry van der Vegt deed opstappen, volgde onder interim-trainers Sipke Hulshoff en Arne Slot een opleving. Nieuw systeem, andere poppetjes op andere plekken. De spelers pikten het op, er kwamen resultaten en punten. Met de nieuwe cq. oude technisch directeur Gerald van den Belt kwamen er ook nieuwe spelers. Versterkingen. 

Te laat?

Ja, VVV-Venlo is al te ver weg. Voor een titel is het al te laat, deze inhaalrace. Maar dat Cambuur zowel qua puntentotaal als qua spel nog gemakkelijk bij de eerste vijf kan eindigen, is zeker. Dat ze daar thuishoort, is dat zo langzamerhand ook. Het spel tegen FC Dordrecht afgelopen weekend – 3-0 was nog magertjes, ook al speelde de gasten erbarmelijk – was van een niveau dat veel hoger is dan dat van een nummer acht van de ranglijst.

Play-offdeelname zal sowieso geen probleem worden, want met Jong Ajax en Jong PSV ferm in het linkerrijtje, is een plaats bij de eerste tien, elf teams al een garantie voor een ticket. Dat gaat Cambuur dus wel voor elkaar boksen. Dan kun je ook zomaar eens promoveren, want eredivisieclubs zouden het wel eens erg lastig kunnen krijgen met de Leeuwarders. 

Dat hebben ze nu al, zo lieten Ajax en Utrecht zien.

Dus wie weet hoe dat over een paar maanden is…

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.