De week van sc Heerenveen: Afhakende pechvogel

logo week van Heerenveen

Het was een bizarre voetbalweek, zeker als je die van SC Cambuur en sc Heerenveen naast elkaar legt. Want waar de eerste ploeg voor een bekerstunt zorgde en in de competitie met sprankelend spel overtuigend won, kende de tweede een deceptie in zowel beker als eredivisie. Een overzicht van een week van uitersten in het Friese voetballandschap. DEEL 2 VAN 2: SC HEERENVEEN, EEN AFHAKENDE PECHVOGEL.

Daar sta je dan, in Eindhoven, als revelatie van het seizoen. Als ploeg die in een leuke wedstrijd op voorsprong staat tegen landskampioen PSV. Met je spits Reza Ghoochannejhad die drie keer heeft gescoord, de eerste speler die dat lukt in Eindhoven sinds Ruud Geels in 1978. Een knappe zege is in de maak, maar dan slaat het noodlot toe in de slotfase. Niet een 2-3 zege, maar een 4-3 verlies valt je ten deel. Bizar. 

Voor sc Heerenveen bleken de maffe taferelen in Brabant de opmaat voor een week waarin het de ploeg niet meezat, een week waarin ze afhaakte in de strijd om een prijs. Want dat is de simpele conclusie. Heerenveen is een afhaker; door pech, dat wel.

Nóg meer pijn dan die in Eindhoven deed de nederlaag tegen AZ in Alkmaar namelijk enkele dagen later. In de kwartfinale van de strijd om de KNVB beker had Heerenveen het beste van het spel, maar verloor ze op bijna onverklaarbare en vooral onterechte wijze. Exit in de beker dus. 

Het verlies deed pijn, maar de naweeën waren nog erger. Ga maar na: aartsrivaal Cambuur zit wél bij de laatste vier, terwijl dat ook nog een ploeg uit de Jupiler League is. En Feyenoord, koploper in de eredivisie, sneuvelde uiteindelijk ook in de kwartfinales. Bij winst op AZ was Heerenveen als hoogst geklasseerde eredivisieclub dus overgebleven met Vitesse, Sparta en Cambuur. Kortom: met de kennis van nu is het nog meer een gemiste kans op een finaleplaats en misschien wel bekerwinst.

Gelukkig was er dan nog de derby tegen FC Groningen afgelopen zondag. Daarin dan maar sportieve wraak nemen en zodoende ook nog eens meteen de supporters een extra goed voelende – want het blijft een bijzonder duel tegen de Groningers – overwinning cadeau doen? Leuke insteek. Maar in de praktijk werd het een sof.

Een tactisch steekspel, een draak van een wedstrijd. Heerenveen was zichzelf niet; bepalende en smaakmakende spelers hadden niet de vorm van de dag die nodig was om de week af te kunnen sluiten met toch nog een zege. FC Groningen werkte door een defensieve tactiek ook niet bepaald mee aan het verzorgen van amusement, maar dat is haar goed recht natuurlijk.

Voor Heerenveen werd het al met al een week met pech in Eindhoven in de vorm van sneu verlies, gevolgd door een bijzonder onnodige en pijnlijke bekeruitschakeling en als toetje een anticlimax in een doelpuntloze surrogaat-derby.

De slechtste week van het seizoen? Ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.