Ontslag, gekkenwerk, ruzie: Vier keer een bizarre Almere City – Cambuur

uitgelicht almere cambuurEen uitwedstrijd bij Almere City. Dat is voor SC Cambuur vaak een bijzonder affiche geweest. Niet door de sfeer (matig), niet door het aantal toeschouwers (weinig) en niet door het stadion (meer een amateurvoetbalaccommodatie). En de resultaten? Mwoah. Nee, voor Cambuur was het vaak om andere redenen een merkwaardige uitwedstrijd. Over twee ontslagen, ruzie en gekkenwerk in de kou. En de bijzondere rol van Alfons Arts.

  • 2008-2009: Almere City – Cambuur 1-0 (met interim-trainer Alfons Arts, na ontslag Koolhof)

Jurrie Koolhof kon op 13 september 2008 zijn biezen pakken als trainer van Cambuur. Het betekende dat Alfons Arts de interim-trainer werd. Twee dagen later, op een maandagavond, was een uitduel bij Almere City het eerste onder Arts als eindverantwoordelijk. Hij greep meteen in: vaste waarde Koen Brack werd door hem verbannen naar de reservebank. Een slap en slecht Cambuur verloor met 1-0.

  • 2010-2011: Almere City – Cambuur 0-4 (met ruzie na afloop)

Een ontketend en goed spelend Cambuur liet in september 2010 niets heel van Almere City. Dat werkte klaarblijkelijk op de zenuwen van de stewards van de thuisclub, want die schoffeerden de aanwezige Friese media vervolgens na de wedstrijd. Het leidde tot een officiële klacht tegen de club, ingediend bij sportpersorganisatie NSP en bij de Coöperatie Eerste Divisie (CED). De klachtenbrief werd mede ondertekend door clubwatchers uit andere delen van het land, want vanuit in Zuid-Holland, Limburg en Drenthe kwamen klachten.

  • 2011-2012: Almere City – Cambuur 1-1 (enige duel dat doorging in bijna onmenselijke vrieskou)

Boos was Alfons Arts, op dat moment de hoofdtrainer van Cambuur, dat de KNVB in februari 2012 het duel bij Almere City liet doorgaan. In Nederland lag sneeuw, het was ijs- en ijskoud (gevoelstemperatuur rond -10 graden) en alle duels op de bewuste vrijdagavond werden afgelast. Behalve die in Almere. Overigens was Arts er door privé-omstandigheden uiteindelijk zelf niet bij op een avond die de historie ingaat als een van de koudste ooit waarop ‘gewoon’ gevoetbald moest worden door de Leeuwarders.

  • 2012-2013: Almere City – Cambuur 2-1 (met Henk de Jong als interim-trainer na ontslag van Arts)

Een bizarre speling van het lot, bijna beangstigend veel vergelijkingen met de situatie voorafgaand aan het duel tussen Almere en Cambuur uit 2008: Zoals destijds Arts de opvolger werd van de ontslagen Koolhof was, gold dat vijf jaar later in maart 2013 voor Henk de Jong die juist de toen ontslagen Arts opvolgde… Net als in 2008 was het eerste duel van Cambuur na een trainersontslag eentje in en tegen Almere, net als in 2008 was er een grote wijziging in de basis (Brack in 2008 slachtoffer, doelman Telgenkamp in 2013) en net als in 2008 ging het eerste duel onder een interim-trainer in Almere verloren… Het verschil: in 2013 bleek het de opmaat voor een kampioenschap van Cambuur. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.