10 dingen die opvielen tijdens de eerste vrije trainingen van de F1 in Melbourne

2017-03-24 06.36.22

Van een nieuwe naam tot een boete en felle kleuren… De eerste twee vrije trainingen van het nieuwe Formule 1-seizoen zitten erop en er gebeurde genoeg in Melbourne. Een kleine greep: Tien opvallende zaken van de eerste dag van de Grand Prix van Australië.

1. Max Verstappen heeft een nieuwe naam. Of beter gezegd: afkorting. Want waar in de tijdentabel sinds zijn debuut in 2015 steevast ‘VES’ stond, staat met ingang van dit seizoen ‘VER‘. Die drie letters waren eerst voorbehouden aan Jean-Eric Vergne. De Fransman rijdt al enkele jaren geen Formule 1 meer, maar had wel betrekkingen met het Ferrari-team. Vanaf 2017 staan de drie letters echter voor Verstappen…

2. Verstappen heeft nog veel werk te doen in zijn Red Bull. Voornamelijk op basis van de tweede vrije training lijkt het erop dat Ferrari inderdaad sneller is dan vorig jaar en dat Mercedes nog altijd de te kloppen wagen heeft. Verstappen eindigde als zesde, maar reed maar acht rondjes in de tweede training als gevolg van een uitstapje naast de baan. Overigens was de Nederlander de enige van de topcoureurs die niet op de snelste band (ultrasoft) een tijd neerzette…

3. Het roze van Force-India is, naja, echt heel erg roze

4. De verschillen in T-wings en haaienvinnen waren, net als bij de wintertests, zeer groot. Sommige teams, zoals Haas, reden tijdens de vrije trainingen afwisselend met en zonder de T-wing

5. Jolyon Palmer zorgde voor de eerste rodevlagsituatie van het jaar. De Brit reed in de eerste vrije training maar zes rondjes, in de tweede vrije training ging hij met zijn Renault hard de muur in. Pechvogel en schlemiel…

6. Lewis Hamilton heeft de smaak meteen te pakken. Twee keer verreweg de snelste in de vrije trainingen, met een halve seconde voorsprong op de rest…

7. Of de F1-wagens daadwerkelijk enkele seconden sneller zijn geworden? Reken maar. De beste tijd in de vrije trainingen was al tweetienden rapper dan de poletijd van vorig jaar… En dat gat zal gaandeweg het weekeinde alleen maar groter worden…

8. De eerste boete van het nieuwe seizoen is voor Sergio Perez. De Mexicaan reed in zijn Force India 1,6 kilometer per uur te hard door de pitlane, meldde de wedstrijdleiding. Het komt neer op 200 euro…

9. de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne waren NIET de langzaamste auto’s op de grid. Dat is bijna een wonder, gezien alle problemen tijdens de wintertests…

10. De meeste ronden kwamen op deze eerste vrijdag van het nieuwe seizoen op naam van Daniil Kvyat… De Rus kwam in zijn Toro Rosso in totaal tot 64 stuks…

 

Morgen weer een dag; voor de nachtbrakers en diehard-liefhebbers is het weer vroeg opstaan. De derde vrije training begint om vier uur ’s ochtends Nederlandse tijd, waarna om zeven uur het licht op groen gaat voor de eerste kwalificatie van het nieuwe F1-jaar!

 

Reageren? Dat kan hieronder of via Twitter (@GerardBos) of Facebook (DeSportjournalist)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.