Het VI-artikel over Dijkhuizen als nieuwe trainer Cambuur

blog dijkhuizen

Het was de grote vraag de afgelopen weken in Leeuwarden en omstreken: wie zou de nieuwe trainer van Cambuur worden? Het antwoord kwam donderdag toen Marinus Dijkhuizen gepresenteerd werd.

Voor de website van Voetbal International was ik uiteraard ter plaatse om met Dijkhuizen te spreken en ook met de man die hem aanstelde, technisch directeur Gerald van den Belt. Het hoe, wat en waarom kon je meteen die middag al lezen in mijn bijdrage op de site van VI. Maar nu ook hier op de website, voor wie het gemist heeft. 

 

Dijkhuizen intens gelukkig: ‘Altijd thuisgevoeld bij Cambuur’

Marinus Dijkhuizen (45) is intens gelukkig met zijn nieuwe functie als trainer van SC Cambuur. Dat zei hij dinsdag tijdens zijn presentatie. De oud-speler van de club uit Leeuwarden treedt na de zomer in dienst en tekent voor een jaar bij de nummer drie van de Jupiler League. ‘Het voelt als thuiskomen.’

Dijkhuizen was niet de enige kandidaat voor de functie. ‘We hebben met drie trainers gesproken’, zegt technisch directeur Gerald van den Belt, die niet op namen wil ingaan. Duidelijk is echter dat Jack de Gier, net als Dijkhuizen oud-Cambuur-speler, een van de andere kandidaten was. Hij heeft echter een doorlopend contract bij Almere City FC en zou te duur zijn geweest.

In Leeuwarden volgt Dijkhuizen interim-trainer Sipke Hulshoff op. Die verlengde onlangs zijn contract met twee jaar, maar keert terug in de rol die hij onder de eerder dit seizoen ontslagen Rob Maas ook had: die van assistent. Arne Slot, de huidige rechterhand, vertrekt komende zomer naar Eredivisie-club AZ.

‘We wilden een trainer met dezelfde voetbalvisie als Sipke en Arne. Die trainer hebben we in Marinus gevonden’, verklaart Van den Belt de keuze van Cambuur. Dijkhuizen vult aan: ‘Ik heb een goed gesprek met Sipke gehad en wil komend seizoen graag met hem en de rest van de staf op de ingeslagen weg verder. Cambuur speelt aantrekkelijk voetbal, is succesvol en daar willen we op voortborduren. Of dat nou in de Eredivisie is of in de Jupiler League.’

Drie jaar geleden liet Dijkhuizen optekenen ooit eens trainer van Cambuur te willen worden. ‘Ik ben intens gelukkig’, zegt hij nu die wens in vervulling is gegaan. ‘Ik heb me bij de club altijd al thuisgevoeld.’ De voormalig spits speelde tussen 1996 en 1999 voor Cambuur en sloot er in het seizoen 2007/08 zijn loopbaan af. In 154 duels voor de Leeuwarders kwam hij tot 47 doelpunten.

Ook met de stad Leeuwarden heeft de nieuwe trainer een bijzondere band. ‘Mijn vrouw komt er vandaan. En met clubs die ik heb getraind, ging ik wel eens op trainingskamp in de buurt.’ Lachend: ‘Zelfs mijn vrijgezellenfeest is voor me georganiseerd in Leeuwarden.’

Dijkhuizen debuteerde in 2014 als hoofdtrainer van Excelsior in het betaalde voetbal. Na een succesvol jaar werd hij coach van het Engelse Brentford. Daar werd hij ontslagen en dat overkwam hem eerder dit seizoen ook bij NAC Breda. ‘Dat was een klap voor me. Maar ik ben blij met deze kans.’

Zijn nieuwe club wordt door velen gezien als een serieuze kanshebber op promotie via de play-offs. Dijkhuizen sluit zich daarbij aan. ‘Onder leiding van Sipke en Arne doet de ploeg het uitstekend. Cambuur heeft zeker een goede kans om te promoveren. Maar op welk niveau dan ook, ik heb sowieso zin om na de zomer aan de slag te gaan in Leeuwarden.’ (Gerard Bos)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.