Anticlimax 2010 als waarschuwing voor Cambuur

1550_1547

Keert SC Cambuur na een jaar afwezigheid terug in de eredivisie? Zo ja, dan loopt de weg naar het hoogste niveau mogelijk via nummer zeventien Roda JC. Het vooruitzicht van een finale tegen de nemesis uit 2009 houdt de gemoederen in Leeuwarden al bezig. Maar eerst wacht donderdag en zondag een tweeluik met MVV Maastricht. Hoe belangrijk het is om niet al te ver vooruit te kijken, leert de ervaring uit 2010 van Cambuur tegen Go Ahead Eagles… Tijd voor een terugblik.

Het was destijds voor de Leeuwarders de tweede van wat uiteindelijk vier opeenvolgende jaren met anticlimax werden in de play-offs. In 2009 was er de veelbesproken exit tegen Roda (daarover meer indien de ploeg uit Kerkrade inderdaad de opponent wordt in een eventuele finale), in 2011 was er de mislukte penaltyserie tegen Zwolle (met uitgerekend Zwolle-huurling Dennis van der Wal als de schlemiel) en in 2012 was er de diep-in-blessuretijd-goal van VVV-spits Uchebo, waardoor Cambuur de finale miste.

In dat laatste jaar rekende de ploeg van toenmalig trainer Alfons Arts een ronde eerder af met nota bene MVV. Op 1 mei won Cambuur (als zevende geëindigd dat seizoen) het uitduel met 0-2 om vervolgens in Leeuwarden met 0-1 van de nummer acht te verliezen. Dat laatste maakte niet uit; de Leeuwarders gingen door.

Zo’n scenario zouden trainers en spelers van Cambuur ditmaal ook prima vinden. De Leeuwarders en de Maastrichtenaren treffen elkaar in 2017 in de tweede ronde en zijn dus al dichter bij de finale dan vijf jaar geleden. Maar in die fase stroomde Cambuur in 2010 ook in; net als nu was dat als hoogst gekwalificeerde deelnemer uit de Jupiler League.

‘Even winnen’

En net als toen was de ploeg – Cambuur eindigde in 2009-2010 als tweede achter De Graafschap – de grote favoriet voor promotie. Zoals nu Roda JC, werd toen Willem II al uitvoerig besproken als de opponent in de finale. Eerst ‘even’ met Go Ahead Eagles afrekenen, was de gedachte die al snel ging leven.

Spelers erkenden dat ze de ploeg uit Deventer niet mochten onderschatten. Daar lag het ook niet eens aan. Een offday deed de Leeuwarders met terugwerkende kracht al meteen de das om; de waarde van het predicaat favoriet bleek betrekkelijk. Eagles klopte Cambuur met 2-0 in een duel met een domme en terechte rode kaart voor Jeffrey de Visscher en een ongelukkig eigen goal van Robert van Boxel.

De Leeuwarders creëerden in de return in een knotsgek Leeuwarden twee handenvol kansen, maar scoorde via spits Mark de Vries maar één keer. Einde play-offs dus. Terwijl iedereen het over Willem II had, was de nacompetitie al voorbij voordat iedereen het goed en wel besefte.

Gevaar van nu

Dat is ook het gevaar in het tweeluik met MVV; zoals het in 2010 over Willem II ging en minder over Eagles, gaat het nu in sommige kringen al over eventuele finalewedstrijden tegen Roda en minder over het gevaar van de Maastrichtenaren. 

Dat is geen doemdenken of nuancering van ambities; dat is een wijze les die geleerd is in 2010. Zoals ze bij Cambuur die les hopelijk voor de Leeuwarders allemaal hebben geleerd.

Want alleen dan wordt MVV daadwerkelijk verslagen, zoals de verwachting is. En dan, ja dan, wacht misschien een finaletweeluik tegen Roda JC…. Maar eerst dus MVV.

Kom maar door met je voorspelling op mijn Facebook pagina… Let me know!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.