OPINIE | De Vries toont McLaren opnieuw waartoe hij in staat is

 

Foto 30-07-17 10 52 48

Foutloos, snel en slim. Zo reed Nyck de Vries dit weekeinde rond in de Formule 2 in Hongarije. De 22-jarige coureur uit Uitwellingerga maakte indruk door namens het bescheiden Rapax-team tweemaal derde te worden. Hij bewees daarmee maar weer eens zijn kwaliteiten. Ook tegenover McLaren, de F1-renstal waar voor hij ‘development driver’ is. Opmerkelijk: niet De Vries, maar Landon Norris rijdt doet namens het team de juniortest deze week. Aan De Vries’ kwaliteiten ligt dat in elk geval niet.

Heus, bij de vermaarde Britse renstal weten ze na al die jaren als junior-rijder wel uit welk racehout De Vries gesneden is. Toch is het voor hem zaak om keer op keer te laten zien wat hij kan, om zo eens de kans in Formule 1 te kunnen krijgen. 

Klein team

Bovenmatig presteren bij een bescheiden team zoals het Italiaanse Rapax kan dan helpen. En dat is precies wat De Vries in 2017 doet. Want gemakkelijk is het niet bij het kleine Rapax, dat geplaagd wordt door financiële moeilijkheden.

Onderdelen die niet vervangen maar gerepareerd worden, personeel dat vertrekt, startproblemen en andere coureurs die hem van de baan rijden. Nee, het zat (en zit) De Vries niet bepaald mee dit seizoen. In Hongarije kende de Friese coureur eindelijk weer eens een probleemloos weekeinde. Het resultaat was meteen even zichtbaar, als goed: twee podiumplaatsen.

Foutloos

Meestrijden om de winst zat er in de Rapax niet in op het circuit van Boedapest. Maar dat hij zowel in de hoofdrace zaterdag als in de sprintrace daags erna derde werd, was een puike prestatie. Hij dankte het aan twee goede starts, fraaie inhaalacties, prima bandenmanagement en zodoende twee foutloze en scherpe optredens.

De auto bleef bovendien heel, een absolute voorwaarde voor succes en in dit geval een compliment waard voor het team. De Vries probeert het maximale uit de zwarte bolide te halen en heeft de snelheid te pakken.

Bij beste drie van het veld

Dat hij desondanks slechts achtste staat in het totaalklassement van de Formule 2 is vooral te wijten aan de pechmomenten die hem een nul-resultaat opleverden. Qua racevaardigheid heeft De Vries dit seizoen al meer dan eens laten zien dat hij bij de beste drie coureurs van het veld hoort.

Dat zien ze bij McLaren ook heus, zou je denken. Helaas rijdt De Vries komend week niet in de juniortest van de F1. McLaren’s zeventienjarige Brit Landon Norris wel. De Nederlander had die kans natuurlijk moeten krijgen van zijn team. Maar zo lang De Vries presteert zoals afgelopen weekeinde en hij de teamleiding steeds zijn kwaliteiten blijft tonen, kunnen ze straks niet om hem heen. Want kwaliteiten heeft hij zat; daar zijn vriend en vijand het in de paddock over eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.