Foeke Booy zegt trainersvak definitief vaarwel, richt zich op Cambuur

BLOG Booy

Foeke Booy was duidelijk, woensdagmiddag tijdens zijn presentatie als nieuwe technische manager van Cambuur: einde trainersloopbaan. Dit toch wel redelijk opmerkelijke nieuws deelde hij mee toen onder meer de opvolging van de daags daarvoor ontslagen trainer Marinus Dijkhuizen ter sprake kwam. Geen Cambuur dus als interim, zoals ook de directie al liet weten. Maar ook geen andere club meer. Ik schreef er voor Voetbal International een verhaal over op de website. 

Voor Cambuur is het goed nieuws; ze heeft dus iemand gestrikt die zich aan de lange termijn committeert en dus niet op zal stappen als er eens een club belt die hem als trainer wil. Het zal bovendien veel werk uit handen nemen van Gerald van den Belt, die zelf al toegaf dat hij dingen niet goed heeft gedaan bij de selectiesamenstelling. Er zijn er die om zijn vertrek roepen, maar dat is kort door de bocht. De goede dingen die hij heeft gedaan, worden door enkelen wel erg snel vergeten. 

Hieronder ook de tekst van mijn verhaal voor VI:

Booy volgt Dijkhuizen niet zelf op bij Cambuur

Foeke Booy zal niet meer als trainer terugkeren in het betaalde voetbal. De 55-jarige Booy zei dat dinsdagmiddag bij zijn presentatie als nieuwe technisch manager van Jupiler League-club SC Cambuur.

‘Het is mooi geweest. De afgelopen tijd heb ik na kunnen denken over wat ik wil in het voetbal. Eerst had ik nog wel de ambitie om weer op het veld te staan, maar dat is geen issue meer. Ik wil me richten op het beleidsmatige, dan draai je aan meer knoppen. Bij Cambuur kan ik dat gaan doen.’

Booy’s laatste club als trainer was Go Ahead Eagles. Daar werd hij in maart 2015 ontslagen. Hij begon in 2000 als assistent bij FC Utrecht en was er tussen 2002 en 2007 de eindverantwoordelijke. Na een avontuur bij Al-Nassr in Saoedi-Arabië werd hij coach van Sparta Rotterdam. Booy keerde vervolgens in 2009 bij Utrecht terug als technisch directeur. Drie jaar later stond hij bij Cercle Brugge toch weer op het veld. In 2013 begon hij in Deventer aan wat nu zijn laatste trainersklus is gebleken.

Bij Cambuur zou de man uit Houten als technisch manager pas op 1 januari beginnen, maar door het ontslag van Marinus Dijkhuizen doet de club nu al een beroep op Booy om een nieuwe trainer te zoeken. ‘Maar ik ga niet zelf op het veld staan. Wie wel de nieuwe trainer wordt? Daar moeten we eerst intern over praten: willen we iemand die kan bouwen of zoeken we eerst een man voor de korte termijn?’

Booy, geboren en getogen in Leeuwarden, is blij terug te zijn bij de club waar hij van 1980 tot en met 1984 speelde. ‘Ik ken de mensen, de stad, de straatjes waar ik ben opgegroeid en ik heb hier nog familie en vrienden wonen. Maar uiteindelijk ben ik hier om de club vooruit te helpen. Dat is wat telt. Nu en in de komende jaren. Want ik zit hier voor de lange termijn.’

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.