Vertrokken Ype Smid: ‘Geen onenigheid, wel interne discussies bij Cambuur’

 

BLOG SmidYpe Smid is sinds maandag niet langer voorzitter van SC Cambuur. Zijn vertrek uit de Raad van Commissarissen komt een jaar eerder dan officieel de bedoeling was. Bronnen stellen dat er onenigheid was binnen de hoogste rangen van de club, maar betrokkenen houden de kaken op elkaar. Smid zelf: ,,Geen onenigheid, ik noem het interne discussies.”

,,Ik zou in januari 2019 sowieso aftreden als voorzitter”, laat hij desgevraagd weten. ,,Dan is officieel mijn tweede termijn voorbij en statutair gezien kun je dan niet langer aanblijven. Ondertussen spreek je binnen de club, met de stichting (Cambuur heeft een stichtingsbestuur en die draagt RvC-leden voor, red.) al met elkaar over opvolging. Om dat proces niet in de weg te staan, was het beter om nu alvast uitelkaar te gaan.”

Tegenover zijn verklaring omtrent de vroegtijdige breuk staan de geluiden dat er geen draagvlak meer was voor hem als voorzitter, dat er onenigheid was. Hij ziet dat anders: ,,Ik wil graag dat Cambuur een goed en stevig bestuur houdt. Over wie daar in moeten, voer je wel eens interne discussies. Maar dat vind ik iets anders dan onenigheid. De club en ik gaan goed uitelkaar, ik vertrek door de voordeur. En ik blijf ook gewoon sponsor en supporter, ben er nog elke wedstrijd.”

Stadion

Smid (49), succesvol ondernemer en Cambuursupporter, behoedde de club samen met twee andere investeerders eind 2010 voor een faillissement. Ze staken 750.000 euro in Cambuur, dat toen op omvallen stond. De gemeente Leeuwarden stond ook garant voor eenzelfde bedrag en daarmee kon de club in eerste instantie verder, om vervolgens onder leiding van Smid als voorzitter en Gerald van den Belt vanuit de directie een andere financiële koers te gaan varen.

Als voorzitter was Smid medeverantwoordelijk voor het beleid dat Cambuur inzette richting eredivisie (2013-2016) en richting het financieel weer gezond worden. Ook was hij pleitbezorger van een nieuw stadion. Medio 2017 kwam het besluit vanuit de politiek dat dit er komt. ,,De club financieel gezond maken en bijdragen aan de komst van een nieuw stadion waren precies de twee doelstellingen die ik had toen ik in 2011 begon. Ze zijn behaald, al staat het stadion er natuurlijk nog niet. Dat had ik liever anders gezien.”

Fouten

Smid geeft toe dat hij als voorzitter ook fouten heeft gemaakt. Bijvoorbeeld op het emotionele vlak. ,,Cambuur is mijn club. Als voorzitter ben ik wel eens té veel supporter geweest. Dat was niet altijd handig in deze functie.”

Journalisten kregen er ongenuanceerd van langs op sommige momenten, ook viel er wel eens een tweet verkeerd bij collega-clubs en eigen directieleden. Niet te vergeten was er in 2015 de rel rond het gedwongen vertrek van assistent-trainer Sandor van der Heide, met wie de voorzitter lange tijd niet door een deur kon (Smid: ,,Dat is opgeklopt, we hebben onlangs voor de wedstrijd tegen De Graafschap nog even samen over de kwestie gesproken.”)

Bezoekjes aan de kleedkamer na afloop van wedstrijden werden volgens (oud-)trainers en spelers niet altijd gewaardeerd. Zo was er nog dit seizoen een akkefietje in de catacomben dat leidde tot boosheid bij de staf waar de later ontslagen trainer Marinus Dijkhuizen deel van uitmaakte.

Hij is een van de drie trainers die tijdens het bewind van Smid vroegtijdig exit ging. Dat overkwam naast Dijkhuizen ook Alfons Arts (2013) en Rob Maas (2016). ,,Een ontslag is nooit leuk; het betekent ook dat je als beleidsbepaler, als club, iets niet goed heb gedaan”, kijkt Smid terug.

Er waren meer mensen die vertrokken, maar dan uit eigen wil. Zo stapten Dwight Lodeweges (2014), Henk de Jong en Marcel Keizer (beiden 2016) zelf op. Dat gold ook voor Keizer als technisch manager, later eveneens voor Henry van der Vegt.

En nu is Smid zelf weg. ,,Of ik het goed gedaan heb? Dat is aan anderen om te beoordelen. Maar ik ben wel trots op wat ik heb mogen bijdragen aan deze club de laatste jaren. Financieel, sportief en qua stadion; ik heb mijn best voor de club gedaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.