De bom onder het nieuwe stadion van Cambuur – en het algemene belang van een oplossing

VI screenshot presentatie stadion Cambuur 20 jun 17

En daar was woensdag dan De Brief. Die van het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden, over de problemen rondom ontwikkeling WTC-gebied. Het is onbedoeld een spreekwoordelijke bom onder het nieuwe stadion van Cambuur. Of moeten we zeggen: bommetje? ,,Ik ga nog niet uit van vertraging”, zei Gerald van den Belt zowel tegen mij als mijn Leeuwarder Courant collega Robert-Jan Speerstra. Mag de aanhang van Cambuur nog hopen op het nieuwe onderkomen of moet ze juist wanhopen? Komt er uitstel? Afstel? Of valt het mee en is het juist géén van beide? Mijn hersenspinsels op een rij.

Belang van een (snelle) oplossing

Laten we een ding vooropstellen: het gaat hier om meer dan een voetbalstadion. Voor of tegen, het doet er niet toe. Velen hebben baat bij de geplande gebiedsontwikkeling nabij het WTC. Voor Leeuwarden is het goed, voor Friesland als provincie zelfs ook.

Want met de plannen die er liggen komt er een gebied met ruimte voor sport, maar ook onderwijs en zelfs woningbouw. Het zal een economische impuls geven aan de provinciehoofdstad, want het terrein wordt beter ingevuld dan nu het geval is. Vrijetijdsbesteding, detailhandel en goed voor werkgelegenheid… Aan dit WTC-plan zit zoveel meer vast dan alleen een stadion dat het te hopen is dat de betrokken ontwikkelaars, het WTC van Jan Anker en de gemeente tot een oplossing komen. En het liefst snel ook.

De supporters

Het zou mij na vandaag niet verbazen als menig Cambuursupporter de moed opgeeft omtrent de komst van een nieuw stadion.  Het zou begrijpelijk zijn, want de aanhang van de Leeuwarders is de afgelopen jaren op dit vlak murw gebeukt. Vele worsten werden voorgehouden op stadiongebied, sommige kwamen er nooit en anderen pas met veel vertraging. Het geduld van club en supporters wordt al jaren op de prof gesteld, terwijl sommige delen van het huidige onderkomen nog net niet van ellende in elkaar zakken.

Deel van geheel, niet van probleem 

Toch is er niet alleen maar reden tot deemoedigheid als je Cambuur bent of supporter van die club. Het gaat hier immers om een totale gebiedsontwikkeling rondom het WTC en niet louter om de vraag of de plaatselijke voetbalclub wel of niet een nieuw onderkomen moet krijgen. Cambuur is maar een deel van het geheel en, niet onbelangrijk, noch de club of diens stadionplan is het probleem.

Dat op zich is positief, maar het maakt het ook wrang en zuur tegelijk dat dit nieuws nu in haar nadeel uitpakt.

Cambuur is afhankelijk’

Je kon al quotes van Van den Belt lezen in het online-stuk van Robert Jan op LC.nl (hier). En ik had halverwege de avond ook contact met Van den Belt om even bij te praten over dit nieuws. De gedesillusioneerde of zelfs boze directeur die ik verwachtte, trof ik niet aan. Wel een teleurgestelde man, maar meer nog een strijdbare. Hij zei dit:

,,Het is een grote ontwikkeling op meerdere gebieden waarbij meerdere partijen betrokken zijn en Cambuur een afhankelijke partij is. We zijn heel positief over de voortgang van het proces met de omwonenden en stedenbouwkundig plan, maar de business case moet wel kloppen en gedurende zo’n proces ontstaan er altijd discussiepunten. Die moeten nu eerst opgelost worden. Belangrijkste voor ons is dat dit niet tot teveel vertraging leidt.”

Sterker nog: ,,Ik heb me nog niet neergelegd bij een vertraging.”

Hoe nu verder? Oordeel zelf. In de Leeuwarder Courant lees je donderdag de achtergronden in de verhalen van Robert Jan en ook collega Erwin Boers. 

En kijk ook even bij mijn vrienden van Omrop Fryslân, voor hun interview met wethouder Henk Deinum. 

Maar bij deze De Brief. In drie delen. KLIK EN LEES…

8530B42C-6D41-4B41-BA7A-975CB8A74DEE 26CCDFD1-990D-457A-9BFB-59646FE0D887 415B39FE-8C5B-4586-ACF6-7DA4071CFA8E

2 reacties

 • Lezersbrief : Cambuurstadion te hoog gegrepen.
  Ben het volledig met Kees Geerts eens, ik heb ook nooit die drang en het belang van een nieuw stadion begrepen ( zie reactie 27 oktober jl) Vindt het ook hoogst merkwaardig waarom gemeente Leeuwarden zich voor het karretje laat spannen door het Cambuur bestuur. Het gaat per slot van rekening om een bedrag van 35 of 45 miljoen Euro en een heel groot risico dat het mis gaat en dan laten de gevolgen zich raden. SC Cambuur moet zich niet groter voor doen dan het is, laat dat maar aan DKV over (sportstad DKV, terwijl het een dorp is) dat zegt al genoeg.

  Mijn vermoeden is dat het bestuur van Cambuur behoorlijk is gefrustreerd, Gerard van den Belt straalt dat wel uit. Maar waarom al die frustraties ??? vanwege DKV??? Kom op zeg!!! Cambuur moet zich zelf blijven, financieel staat Cambuur er beter voor dan DKV ,ook het aantal verkochte seizoenskaarten is bij die dorpelingen ook nog eens terug gelopen. De realiteit is (helaas) dat Cambuur een lichtgewicht is in de Eredivisie. En willen we dat SC Cambuur het Achilles ’29 wordt van de Eredivisie ?? enige verschil met die club is dat SC Cambuur in elk geval geen k*t keeper heeft, maar we weten wat de gevolgen waren van Achilles ’29.

  SC Cambuur moet eerst maar eens een stabiele keuken kampioen divisie club worden dat is al moeilijk genoeg met hun begroting. Gooi de handdoek maar in de ring van de stadionklucht. Moderniseer/verbouw het huidige gezellige stadion in de Oost-Indische buurt in Leeuwarden Oost. Daar waar SC Cambuur al 54 jaar voetbalt dat is een stuk goedkoper dan dat de gemeente een groot riskant bedrag betaald voor een Cambuurstadion op een lelijk bedrijven terrein in Leeuwarden West. Bedrijventerrein is voor bedrijven en niet voor voetbalstadions, per slot van rekening is SC Cambuur een voetbalclub en geen bedrijf.

  • Dank voor je reactie. Het risico dat het mis gaat, is kleiner dan je denkt. Bij doorgang is er sprake van een business case die verantwoord is. Dat is ook het probleem met de huidige locatie: daar verbouwen kán niet. Simpele reden: er is geen financiering voor, kan niet genoeg geld vrijgemaakt worden om dat te betalen.
   Niemand bij Cambuur is volgens mij gefrustreerd door sc Heerenveen, integendeel. Het kan prima naast elkaar bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.