Stand van zaken: Niet teveel van Cambuur verwachten

uit Cambuur stadion 2

Hoewel de site nog in de ‘verbouw’ zit, toch even een bericht over de stand van zaken met betrekking tot voorbereiding Cambuur, daags voor de serieuze oefenwedstrijd tegen Sparta. Want hoe staan de Leeuwarders ervoor? Mijn conclusie tot nu toe als een van de nieuwbakken clubwatchers van de Leeuwarder Courant: vijf redenen waarom je niet teveel moet verwachten van dit Cambuur.

 

1 Het spelersbudget is niet meer wat het geweest is

Natuurlijk willen ze bij Cambuur heus een scorende spits die er 25 in schiet en zou een ervaren en/of creatieve middenvelder als ‘10’ een aanwinst zijn, om maar eens wat te noemen. En ook gaan jongens als bijvoorbeeld Wouter Marinus naar Emmen, waar hij eigenlijk zelf liever naar Cambuur wilde. Maar ja; zie daar: spelersbudget. Want iemand als Marinus wil natuurlijk niet teveel inleveren voor een club die op een lager niveau speelt dan het gepromoveerde Emmen.

Andere potentiële versterkingen zien heus potentie en sfeer bij Cambuur als reden voor een overgang. Maar ook daar komt dan geld on de hoek kijken. Dat zeg ik: spelersbudget.

Dat is bij Cambuur dit seizoen minder hoog dan je zou denken, hoewel beleidsbepalers het exacte bedrag niet noemen. Niet gepromoveerd, geen ‘compensatiegeld’ meer zoals in eerste seizoen net na degradatie uit eredivisie nog wel het geval was én een daling op de ranglijst qua tv-gelden – het gevolg is minder geld in de portemonnee.

 

2 De selectie is jong en onervaren

Cambuur kent een selectie met veel jonge jongens, nieuwe spelers die ook nog eens onbekend zijn. En onbekend maakt onbemind. Wie weet wat mannen als Maulun, Ciganiks of Sambissa kunnen brengen, om maar een paar te noemen. Misschien vallen ze tegen, misschien ook niet. Maar een jonge en onervaren selectie zal sowieso grillig zijn. Geen reden om te wanhopen, wel een reden om de verwachtingen laag te houden.

 

3 Spelers moeten zich ontwikkelen

Cambuur kende een goede trainingskamp. Niet omdat de resultaten goed waren en niet omdat het niveau onvoorstelbaar veel hoger bleek dan gedacht. Nee, integendeel. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar dat is het goede: de staf en de spelers leerden veel over elkaar, zichzelf en het systeem zoals men dat voor ogen heeft. Maar het zal dus tijd nodig hebben om tot een goed geoliede machine te komen. Verwacht dus geen wonderen bij aanvang van de competitie.

 

4 Geef de trainer de tijd

Trainer René Hake stapte afgelopen seizoen in bij Cambuur en kan pas nu echt zijn stempel op het elftal drukken. Dat gaat noet van vandaag op morgen, zeker niet met een selectie met veel nieuwelingen en jongens die zich nog moeten ontwikkelen. Hake kan daar wel voor zorgen, is voor deze groep op het oog een geschikte oefenmeester. Niet voor niets wordt er bij zijn vorige clubs vol lof over hem gesproken. Maar hij is geen tovenaar, ook hij heeft tijd nodig samen met zijn staf.

 

5 De concurrentie is groot

Waar Cambuur in de spelersmarkt ‘last’ heeft van een club als Emmen en diens promotie naar de eredivisie, heeft ze dat sportief gezien in de competitie straks van degradanten als Roda JC, FC Twente en Sparta. En dan hebben we ook nog NEC en Go Ahead Eagles om maar wat te noemen.

Was Cambuur normaliter een club die je voorafgaand aan de competie sowieso bij de topvijf zou opschrijven, daar is dat dit keer wel anders. Een playoffplaats zou al heel wat zijn; zeker gezien de betere financiële middelen die andere clubs hebben.

 

CONCLUSIE: Verwacht geen wonderen, gun spelers en trainer de tijd. Voor het eerst in jaren is Cambuur sportief en financieel even niet meer een mastodont in de eerste divisie. 

Wanhopen hoeft niemand in Leeuwarden echter. Want Fortuna en Emmen hebben afgelopen seizoen laten zien dat sprookjes soms toch bestaan. Dus zonder al teveel verwachtingen het seizoen ingaan, dan kan het alleen maar meevallen voor de mensen die Cambuur-supporter zijn.

 

 

2 reacties

  • Wat zegt Gerard Bos nu.na het goede resultaat bij Sparta.

    • Nog hetzelfde hoor. Hele goede en knappe zege, was erbij en heb goede dingen gezien. Betekent niet dat op basis van één oefenzege de mensen ineens moeten verwachten dat Cambuur een geoliede machine is. Dat heeft tijd nodig.

      Aldus ook de trainer en spelers zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.