NIEUWS OVER DE ONTWIKKELING VAN DE SITE..!

Site plaat verboud

Stil op de site? Klopt! Het concept van deze site verandert. Ik zal jullie niet met alle details vermoeien, maar dat is wel de reden waarom hier radiostilte heerst. 

  • Wordt het louter een portfolio-site? 
  • Een site met straks alleen opinie?
  • Met juist allemaal multimediale items?
  • EN waar je voor elke productie moet betalen (paar cent) of juist niet? 

Alles heeft zo zijn voor- en nadelen en zodra ik er uit ben in samenspraak met anderen, zal de site de nieuwe hoedanigheid aannemen. Tot die tijd verwijs ik naar de Facebookpagina voor updates over werk en voor koddige acties en leuke bijdragen. 

 

Hier lijkt het stil, op de achtergrond blijf ik gewoon als freelance-sportjournalist actief met verhalen, mooie ideeën en gesprekken over de toekomst van deze site 🙂 

 

 

Stand van zaken: Niet teveel van Cambuur verwachten

uit Cambuur stadion 2

Hoewel de site nog in de ‘verbouw’ zit, toch even een bericht over de stand van zaken met betrekking tot voorbereiding Cambuur, daags voor de serieuze oefenwedstrijd tegen Sparta. Want hoe staan de Leeuwarders ervoor? Mijn conclusie tot nu toe als een van de nieuwbakken clubwatchers van de Leeuwarder Courant: vijf redenen waarom je niet teveel moet verwachten van dit Cambuur.

 

1 Het spelersbudget is niet meer wat het geweest is

Natuurlijk willen ze bij Cambuur heus een scorende spits die er 25 in schiet en zou een ervaren en/of creatieve middenvelder als ‘10’ een aanwinst zijn, om maar eens wat te noemen. En ook gaan jongens als bijvoorbeeld Wouter Marinus naar Emmen, waar hij eigenlijk zelf liever naar Cambuur wilde. Maar ja; zie daar: spelersbudget. Want iemand als Marinus wil natuurlijk niet teveel inleveren voor een club die op een lager niveau speelt dan het gepromoveerde Emmen.

Andere potentiële versterkingen zien heus potentie en sfeer bij Cambuur als reden voor een overgang. Maar ook daar komt dan geld on de hoek kijken. Dat zeg ik: spelersbudget.

Dat is bij Cambuur dit seizoen minder hoog dan je zou denken, hoewel beleidsbepalers het exacte bedrag niet noemen. Niet gepromoveerd, geen ‘compensatiegeld’ meer zoals in eerste seizoen net na degradatie uit eredivisie nog wel het geval was én een daling op de ranglijst qua tv-gelden – het gevolg is minder geld in de portemonnee.

 

2 De selectie is jong en onervaren

Cambuur kent een selectie met veel jonge jongens, nieuwe spelers die ook nog eens onbekend zijn. En onbekend maakt onbemind. Wie weet wat mannen als Maulun, Ciganiks of Sambissa kunnen brengen, om maar een paar te noemen. Misschien vallen ze tegen, misschien ook niet. Maar een jonge en onervaren selectie zal sowieso grillig zijn. Geen reden om te wanhopen, wel een reden om de verwachtingen laag te houden.

 

3 Spelers moeten zich ontwikkelen

Cambuur kende een goede trainingskamp. Niet omdat de resultaten goed waren en niet omdat het niveau onvoorstelbaar veel hoger bleek dan gedacht. Nee, integendeel. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar dat is het goede: de staf en de spelers leerden veel over elkaar, zichzelf en het systeem zoals men dat voor ogen heeft. Maar het zal dus tijd nodig hebben om tot een goed geoliede machine te komen. Verwacht dus geen wonderen bij aanvang van de competitie.

 

4 Geef de trainer de tijd

Trainer René Hake stapte afgelopen seizoen in bij Cambuur en kan pas nu echt zijn stempel op het elftal drukken. Dat gaat noet van vandaag op morgen, zeker niet met een selectie met veel nieuwelingen en jongens die zich nog moeten ontwikkelen. Hake kan daar wel voor zorgen, is voor deze groep op het oog een geschikte oefenmeester. Niet voor niets wordt er bij zijn vorige clubs vol lof over hem gesproken. Maar hij is geen tovenaar, ook hij heeft tijd nodig samen met zijn staf.

 

5 De concurrentie is groot

Waar Cambuur in de spelersmarkt ‘last’ heeft van een club als Emmen en diens promotie naar de eredivisie, heeft ze dat sportief gezien in de competitie straks van degradanten als Roda JC, FC Twente en Sparta. En dan hebben we ook nog NEC en Go Ahead Eagles om maar wat te noemen.

Was Cambuur normaliter een club die je voorafgaand aan de competie sowieso bij de topvijf zou opschrijven, daar is dat dit keer wel anders. Een playoffplaats zou al heel wat zijn; zeker gezien de betere financiële middelen die andere clubs hebben.

 

CONCLUSIE: Verwacht geen wonderen, gun spelers en trainer de tijd. Voor het eerst in jaren is Cambuur sportief en financieel even niet meer een mastodont in de eerste divisie. 

Wanhopen hoeft niemand in Leeuwarden echter. Want Fortuna en Emmen hebben afgelopen seizoen laten zien dat sprookjes soms toch bestaan. Dus zonder al teveel verwachtingen het seizoen ingaan, dan kan het alleen maar meevallen voor de mensen die Cambuur-supporter zijn.

 

 

De bom onder het nieuwe stadion van Cambuur – en het algemene belang van een oplossing

VI screenshot presentatie stadion Cambuur 20 jun 17

En daar was woensdag dan De Brief. Die van het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden, over de problemen rondom ontwikkeling WTC-gebied. Het is onbedoeld een spreekwoordelijke bom onder het nieuwe stadion van Cambuur. Of moeten we zeggen: bommetje? ,,Ik ga nog niet uit van vertraging”, zei Gerald van den Belt zowel tegen mij als mijn Leeuwarder Courant collega Robert-Jan Speerstra. Mag de aanhang van Cambuur nog hopen op het nieuwe onderkomen of moet ze juist wanhopen? Komt er uitstel? Afstel? Of valt het mee en is het juist géén van beide? Mijn hersenspinsels op een rij.

Belang van een (snelle) oplossing

Laten we een ding vooropstellen: het gaat hier om meer dan een voetbalstadion. Voor of tegen, het doet er niet toe. Velen hebben baat bij de geplande gebiedsontwikkeling nabij het WTC. Voor Leeuwarden is het goed, voor Friesland als provincie zelfs ook.

Want met de plannen die er liggen komt er een gebied met ruimte voor sport, maar ook onderwijs en zelfs woningbouw. Het zal een economische impuls geven aan de provinciehoofdstad, want het terrein wordt beter ingevuld dan nu het geval is. Vrijetijdsbesteding, detailhandel en goed voor werkgelegenheid… Aan dit WTC-plan zit zoveel meer vast dan alleen een stadion dat het te hopen is dat de betrokken ontwikkelaars, het WTC van Jan Anker en de gemeente tot een oplossing komen. En het liefst snel ook.

De supporters

Het zou mij na vandaag niet verbazen als menig Cambuursupporter de moed opgeeft omtrent de komst van een nieuw stadion.  Het zou begrijpelijk zijn, want de aanhang van de Leeuwarders is de afgelopen jaren op dit vlak murw gebeukt. Vele worsten werden voorgehouden op stadiongebied, sommige kwamen er nooit en anderen pas met veel vertraging. Het geduld van club en supporters wordt al jaren op de prof gesteld, terwijl sommige delen van het huidige onderkomen nog net niet van ellende in elkaar zakken.

Deel van geheel, niet van probleem 

Toch is er niet alleen maar reden tot deemoedigheid als je Cambuur bent of supporter van die club. Het gaat hier immers om een totale gebiedsontwikkeling rondom het WTC en niet louter om de vraag of de plaatselijke voetbalclub wel of niet een nieuw onderkomen moet krijgen. Cambuur is maar een deel van het geheel en, niet onbelangrijk, noch de club of diens stadionplan is het probleem.

Dat op zich is positief, maar het maakt het ook wrang en zuur tegelijk dat dit nieuws nu in haar nadeel uitpakt.

Cambuur is afhankelijk’

Je kon al quotes van Van den Belt lezen in het online-stuk van Robert Jan op LC.nl (hier). En ik had halverwege de avond ook contact met Van den Belt om even bij te praten over dit nieuws. De gedesillusioneerde of zelfs boze directeur die ik verwachtte, trof ik niet aan. Wel een teleurgestelde man, maar meer nog een strijdbare. Hij zei dit:

,,Het is een grote ontwikkeling op meerdere gebieden waarbij meerdere partijen betrokken zijn en Cambuur een afhankelijke partij is. We zijn heel positief over de voortgang van het proces met de omwonenden en stedenbouwkundig plan, maar de business case moet wel kloppen en gedurende zo’n proces ontstaan er altijd discussiepunten. Die moeten nu eerst opgelost worden. Belangrijkste voor ons is dat dit niet tot teveel vertraging leidt.”

Sterker nog: ,,Ik heb me nog niet neergelegd bij een vertraging.”

Hoe nu verder? Oordeel zelf. In de Leeuwarder Courant lees je donderdag de achtergronden in de verhalen van Robert Jan en ook collega Erwin Boers. 

En kijk ook even bij mijn vrienden van Omrop Fryslân, voor hun interview met wethouder Henk Deinum. 

Maar bij deze De Brief. In drie delen. KLIK EN LEES…

8530B42C-6D41-4B41-BA7A-975CB8A74DEE 26CCDFD1-990D-457A-9BFB-59646FE0D887 415B39FE-8C5B-4586-ACF6-7DA4071CFA8E

De Vries staat er goed op met PREMA na laatste testweek

foto: FIA F2

foto: FIA F2

Formule 2-coureur Nyck de Vries kan met een goed gevoel toeleven naar de start van het nieuwe seizoen (6-8 april). Net als eerder deze maand op het circuit van Paul Ricard bleek deze week bij de tweede en laatste driedaagse test in Bahrein namelijk dat het met de snelheid bij De Vries en zijn team PREMA wel goed zit. Bahrein is overigens ook het decor van de seizoensouverture.

De Vries wordt gezien als een van de titelkandidaten in 2018. Dat is niet zonder reden: de 23-jarige coureur begint aan zijn tweede jaar in de opleidingsklasse van de Formule 1, liet vorig jaar met minimale middelen bij de inmiddels verdwenen teams Rapax en Racing Engineering al zien waartoe hij in staat is en hij zal dit seizoen in actie komen voor topteam PREMA. De Italiaanse formatie leverde de afgelopen twee jaar de kampioenen in de persoon van respectievelijk Pierre Gasly en Charles Leclerc.

PREMA kende wel een paar technische problemen, maar dat gold ook voor andere bolides. Uitgerekend tijdens de tests is dat niet erg, dat is juist het moment om problemen op te sporen en op te lossen. Met onder meer de snelste tijd op de eerste dag liet De Vries zien dat de snelheid er is. In Bahrein zal begin volgende maand blijken hoe de kaarten daadwerkelijk geschud zijn in de kweekvijver van de Formule 1.

Binnenkort een uitgebreide vooruitblik in de Leeuwarder Courant en online! 

Racing Team Nederland: indrukwekkend, professioneel en enthousiast

Een indrukwekkende, enthousiaste en professionele presentatie van een dito groep mensen. Dat was wat beklijfde na mijn bezoek aan de presentatie van Racing Team Nederland in Veghel op donderdag 15 maart. De formatie van coureur en Jumbo-directeur Frits van Eerd racet dit en komend jaar in de World Endurance Championships (WEC) en presenteerde in Brabant de wagen en de line-up, met onder anderen Nyck de Vries. Die zal in 2019 namens als vervanger van Jan Lammers in de 24 uur van Le Mans gaan rijden.

In het artikel dat ik maakte voor de Leeuwarder Courant ging het uiteraard vooral om De Vries, een logische insteek voor een regionaal medium. Ik volg de Friese coureur al jaren op de voet en dat zal niet alleen in de Formule 2 (dat blijft hij doen), maar ook in de WEC voor Racing Team Nederland zo zijn. 

In de krant probeerde ik uiteraard uit te leggen wat Racing Team Nederland is, wat ze doet en wat voor rol De Vries erin zal gaan spelen. Het WEC is een onderschatte raceklasse en dat geldt ook voor wat bijvoorbeeld Van Eerd doet voor niet alleen zijn team, maar voor de Nederlandse autosport in het algemeen.

Enthousiaste man, wars van sterallures

Van Eerd is een succesvol zakenman, dat lijdt geen twijfel. En een raceliefhebber is hij ook. Maar wat mij opviel was ook zijn enorme charisma, bescheidenheid zelfs als het ging om racen zelf. Want Van Eerd is heus geen pannenkoek, die heeft vorig jaar al bewezen dat hij een aardig potje kan trappen in een toch niet gemakkelijke racewagen als die voor ELMS of WEC. Respect! 

Een buitengewoon sympathieke kerel, dat mag gezegd. Iemand met het racehart op de goede plek en wars van sterallures. De gehele presentatie van Racing Team Nederland was precies zoals de indruk die ik bij deze eerste ontmoeting met hem kreeg: indrukwekkend, enthousiast en professioneel. 

Hier het verhaal zoals we dat in de LC publiceerden, daags na de presentatie:

LC-Gerard Bos-Nyck de Vries RacingTeamNederland

 

UPDATE: Geboren Fries en vooral in Azië actieve langeafstandsracer Ate Dirk de Jong zei me daags na publicatie van mijn verhaal over Racing Team Nederland dat hij al in 2018 Le Mans zal gaan rijden. ,,Dus ik ben de eerste Fries.” Uiteraard had ik dit voorafgaand aan de presentatie al uitgezocht. Aangezien zijn naam níet op de meest recente entry list prijkte, was er géén bevestiging van deelname (ook niet van zijn team; geen bericht). Daarom dus was de conclusie dat de reeds wel voor 2019 bevestigde Nyck de Vries de eerste Friese Le Mans-deelnemer wordt. 

 

 

 

VIDEO | Bij Omrop Fryslân met Sander de Vries en Reon Boeringa, over Cambuur en Heerenveen

VIDEO! Voor wie het interessant vindt en voor wie het gemist heeft: Met collega’s Sander de Vries en Reon Boeringa afgelopen vrijdag te gast bij Omrop Fryslân voor een mooi voetbalgesprek over de perikelen bij SC Heerenveen bij Cambuur. Onder leiding van presentator Arjen de Boer ging het uiteraard over de vraag wie Jurgen Streppel moet opvolgen bij vertrek uit Heerenveen (en dat is inmiddels het geval) en ook hoe Cambuur nu het seizoen moet zien te redden. Wordt het nog deelname aan de play-offs? Hoe moet het verder met de selectie?

Dit en meer, bij deze, ook via deze weg terug te zien! 

LC vrijdag 9 maart: Nyck de Vries tevreden over eerste testweek Formule 2

E46A6221-9515-4540-A07B-98C0DF3196EF

Zoals Max Verstappen in de Formule 1 de nieuwe bolide voor het komende seizoen aan het testen is, deed Nyck de Vries dat deze week in de Formule 2. Ik sprak de Friese coureur, in 2018 rijdend voor het Italiaanse topteam PREMA, donderdagavond over zijn eerste testweek van het jaar. In de Leeuwarder Courant kon je het verhaal lezen, nu ook hier op de site. 

Voor De Vries wordt het zijn tweede seizoen in de opleidingsklasse van de Formule 1. Het doel is helder, zowel van hem als van het team: de titel. Of dat haalbaar is, is nog niet te zeggen aan de hand van de tests. Maar een indruk van de competitiviteit kreeg hij wel. En die indruk is goed. 

Zo klinkt overigens de nieuwe wagen, met een 3.5 liet V6 motor van Mecachrome en een chassis van Dallara. Uiteraard is dat een in de basis voor iedere coureur gelijke auto, precies zoals te doen gebruikelijk in de Formule 2. Het is aan coureurs en teams om het maximale eruit te halen en zo het verschil met de concurrentie te maken. Precies dat is wat De Vries wil en wat PREMA kan. Dat lieten de Italianen de afgelopen jaren al zien door Pierre Gasly en Charles Leclerc als Formule 2-kampioenen af te leveren.

Uiteraard is dat de wagen in de basis voor iedere coureur gelijke auto, precies zoals te doen gebruikelijk in de Formule 2. Het is aan coureurs en teams om het maximale eruit te halen en zo het verschil met de concurrentie te maken. Precies dat is wat De Vries wil en wat PREMA kan. Dat lieten de Italianen de afgelopen jaren al zien door Pierre Gasly en Charles Leclerc als Formule 2-kampioenen af te leveren.

Het hele verhaal dat ik met De Vries maakte stond vrijdag al in de krant en online, maar lees je ook door op deze afbeelding te klikken:

E46A6221-9515-4540-A07B-98C0DF3196EF

Welke statistieken bieden hoop voor Cambuur?

blog-tactiek-voetbal
SC Cambuur loopt dit seizoen voor het eerst sinds 2008 (uitgezonderd de jaren in de eredivisie) het gevaar de play-offs in de Jupiler League te moeten missen. Met nog elf duels te gaan, bieden de statistieken echter ietwat hoop. Hoe kan Cambuur toch nog de gewenste resultaten halen die leiden tot deelname aan de play-offs?

Bij het aantreden van René Hake, eind januari, was het doel van Cambuur duidelijk: de play-offs halen. Het seizoen verliep tot dan toe teleurstellend: de vervangers van veel van de in de zomer van 2017 vertrokken spelers konden niet imponeren, trainer Marinus Dijkhuizen was ontslagen en versterkingen in de winter bleven ook nagenoeg uit.

Hake is een man die met jonge en dus soms grillige spelers goed overweg kan, die ze beter kan maken. Dat bewees hij al bij FC Emmen, PEC Zwolle en FC Twente – soms als hoofdcoach, soms als assistent of hoofd opleidingen.

Sinds Hakes komst won de club pas een keer. Is hem dat aan te rekenen? Nee. Scorend vermogen was al het hele seizoen het probleem, maar ook het creeeren van kansen is dat (steeds meer). Daar moet de coach een oplossing voor zien te vinden. Gelukkig voor Cambuur zijn daar enkele middelen voor, zo blijkt uit de statistieken.

De stand
De Leeuwarders staan teleurstellend veertiende, met nog elf wedstrijden te gaan. Negen keer werd er gewonnen, zeven keer gelijkgespeeld en elfmaal verloren.
Verdedigend gaat het redelijk bij Cambuur, dat 39 goals incasseerde. Aanvallend gaat ronduit slecht: 34 goals gescoord.

Grootste problemen
Scoren en kansen creëren, het is noodzakelijk om resultaten te boeken. Bieden de statistieken hoop voor een oplossing? Het antwoord is ja. Een trainbare oplossing, want het draait vooral om afwerken en spelhervattingen.

Een greep uit de cijfers
– Cambuur is qua cornerverhouding de nummer 7 van de competitie. Gemiddeld krijgt de ploeg 5,26 hoekschoppen per wedstrijd. Dat zijn dus vijf gratis kansen op een doelpunt. Een mooie reddingsboei voor een ploeg die te weinig kansen zelf creëert. Oplossing: Nog meer trainen op hoekschoppen.

– Cambuur is qua balbezit de nummer 8 van de competitie. Gemiddeld heeft de ploeg de bal 52 procent van de wedstrijd. Dat zegt niet alles; het gaat er immers om wat je ermee doet. In het geval van de Leeuwarders is dat duidelijk te weinig tot nu toe. Maar als je de bal hebt, en dat is dus vaker dan de tegenstander zo blijkt, kun je er iets mee doen. Oplossing: kijken op welke momenten en op welke plekken je die bal meer hebt en dat omzetten in manieren om aantal kansen te vergroten.

– Cambuur schiet gemiddeld per wedstrijd elfmaal op het vijandelijke doel. Vijf van deze pogingen belanden tussen de palen. Maar de rest, meer dan de helft dus, gaat over of naast. Nu zegt dit iets over kwaliteit van de schutters, maar ook over concentratie, focus, schiettechniek. Oplossing: afronden, afronden, afronden en nogmaals afronden op die trainingen.

Goed om te weten
– Door bovenstaande kan het zijn dat Cambuur wat vaker bij rust op voorsprong staat. Dat zou goed nieuws zijn. Uit statistieken bekijkt dat Cambuur dit seizoen nog geen wedstrijd verloren heeft als ze halverwege op voorsprong stond. Dat gebeurde zes keer en in vier gevallen werd er gewonnen.
Overigens is de keerzijde dat als Cambuur halverwege op achterstand stond, er niet eenmaal is gewonnen. Slechts een keer werd gelijkgespeeld na een achterstand bij rust, de andere zeven keer dat het gebeurde werd er verloren. Toch is hier ook een oplossing mogelijk: Hake en zijn staf kunnen die trend door goede besluiten in de rust mogelijk keren.
– Het lijntje tussen winst en verlies is bij Cambuur dun, zowel in goede als in slecht zin. Van de negen keer dat ze won, deed ze dat maar liefst zes keer met slechs een doelpunt verschil. Dat is genoeg natuurlijk, maar wel een broze marge. Anderzijds: vijf van de elf verliespartijen waren ook maar met een goal verschil.
Het hangt er in sommige duels dus maar vanaf welke kant het spreekwoordelijke kwartje opvalt. Zeker als in 11 van de 27 wedstrijden het verschil zo klein is geweest tussen aan de ene kant drie punten of een én aan de andere kant tussen nul punten of een.

Conclusie
Het balbezit en het aantal doelpogingen dat naast of over gaat, bieden beide hoop op het meer kunnen creëren van gevaar. En daarmee goals. En het relatief hoge aantal hoekschoppen van Cambuur per duel staat voor letterlijk en figuurlijk een handvol kansen die je niet eens hoeft te creeeren. Die heb je al. Bovendien: meer schoten tussen de palen betekent op z’n minst een paar reddingen per duel extra door de keeper van de opponent. Ook daaruit zullen al snel meer hoekschoppen volgen.

Vroege vakantie of toch niet?
Trainen op mogelijkheden balbezit, op hoekschoppen en op afronden moet dus een hoop kunnen bijdragen in de komende eindsprint naar de finish van de competitie. Natuurlijk moet het verdedigend (en mentaal!) ook goed zitten. Maar bovenstaande kan een strohalm zijn voor Cambuur om toch vooral niet voor het eerst sinds 2008 een vroege Jupiler League vakantie te hoeven nemen.

Schaatsen | Femke Kok en Jur Veenje: onthoud deze namen voor de Spelen van de toekomst

Naar welke schaatsers kijken we over een paar jaar bij de Olympische Spelen? Onthoud bijvoorbeeld deze twee Friese namen: Femke Kok en Jur Veenje… Toptalenten. En voor wat het waard is: supersympathiek en spontaan.

Ik sprak ze tijdens de jaarlijkse ‘Vikingrace’ in Heerenveen, waar de toppers van de toekomst in actie komen. Het leverde een verhaal op in de Leeuwarder Courant. Overigens mag u ook de naam opschrijven van de goedlachse Duitse Victoria Stirnemann, gok ik zo. Al was het maar vanwege haar genen… Inderdaad, de ‘dochter van’.

LC maart 2018 Vikingrace Femke Kok

Vertrokken Ype Smid: ‘Geen onenigheid, wel interne discussies bij Cambuur’

 

BLOG SmidYpe Smid is sinds maandag niet langer voorzitter van SC Cambuur. Zijn vertrek uit de Raad van Commissarissen komt een jaar eerder dan officieel de bedoeling was. Bronnen stellen dat er onenigheid was binnen de hoogste rangen van de club, maar betrokkenen houden de kaken op elkaar. Smid zelf: ,,Geen onenigheid, ik noem het interne discussies.”

,,Ik zou in januari 2019 sowieso aftreden als voorzitter”, laat hij desgevraagd weten. ,,Dan is officieel mijn tweede termijn voorbij en statutair gezien kun je dan niet langer aanblijven. Ondertussen spreek je binnen de club, met de stichting (Cambuur heeft een stichtingsbestuur en die draagt RvC-leden voor, red.) al met elkaar over opvolging. Om dat proces niet in de weg te staan, was het beter om nu alvast uitelkaar te gaan.”

Tegenover zijn verklaring omtrent de vroegtijdige breuk staan de geluiden dat er geen draagvlak meer was voor hem als voorzitter, dat er onenigheid was. Hij ziet dat anders: ,,Ik wil graag dat Cambuur een goed en stevig bestuur houdt. Over wie daar in moeten, voer je wel eens interne discussies. Maar dat vind ik iets anders dan onenigheid. De club en ik gaan goed uitelkaar, ik vertrek door de voordeur. En ik blijf ook gewoon sponsor en supporter, ben er nog elke wedstrijd.”

Stadion

Smid (49), succesvol ondernemer en Cambuursupporter, behoedde de club samen met twee andere investeerders eind 2010 voor een faillissement. Ze staken 750.000 euro in Cambuur, dat toen op omvallen stond. De gemeente Leeuwarden stond ook garant voor eenzelfde bedrag en daarmee kon de club in eerste instantie verder, om vervolgens onder leiding van Smid als voorzitter en Gerald van den Belt vanuit de directie een andere financiële koers te gaan varen.

Als voorzitter was Smid medeverantwoordelijk voor het beleid dat Cambuur inzette richting eredivisie (2013-2016) en richting het financieel weer gezond worden. Ook was hij pleitbezorger van een nieuw stadion. Medio 2017 kwam het besluit vanuit de politiek dat dit er komt. ,,De club financieel gezond maken en bijdragen aan de komst van een nieuw stadion waren precies de twee doelstellingen die ik had toen ik in 2011 begon. Ze zijn behaald, al staat het stadion er natuurlijk nog niet. Dat had ik liever anders gezien.”

Fouten

Smid geeft toe dat hij als voorzitter ook fouten heeft gemaakt. Bijvoorbeeld op het emotionele vlak. ,,Cambuur is mijn club. Als voorzitter ben ik wel eens té veel supporter geweest. Dat was niet altijd handig in deze functie.”

Journalisten kregen er ongenuanceerd van langs op sommige momenten, ook viel er wel eens een tweet verkeerd bij collega-clubs en eigen directieleden. Niet te vergeten was er in 2015 de rel rond het gedwongen vertrek van assistent-trainer Sandor van der Heide, met wie de voorzitter lange tijd niet door een deur kon (Smid: ,,Dat is opgeklopt, we hebben onlangs voor de wedstrijd tegen De Graafschap nog even samen over de kwestie gesproken.”)

Bezoekjes aan de kleedkamer na afloop van wedstrijden werden volgens (oud-)trainers en spelers niet altijd gewaardeerd. Zo was er nog dit seizoen een akkefietje in de catacomben dat leidde tot boosheid bij de staf waar de later ontslagen trainer Marinus Dijkhuizen deel van uitmaakte.

Hij is een van de drie trainers die tijdens het bewind van Smid vroegtijdig exit ging. Dat overkwam naast Dijkhuizen ook Alfons Arts (2013) en Rob Maas (2016). ,,Een ontslag is nooit leuk; het betekent ook dat je als beleidsbepaler, als club, iets niet goed heb gedaan”, kijkt Smid terug.

Er waren meer mensen die vertrokken, maar dan uit eigen wil. Zo stapten Dwight Lodeweges (2014), Henk de Jong en Marcel Keizer (beiden 2016) zelf op. Dat gold ook voor Keizer als technisch manager, later eveneens voor Henry van der Vegt.

En nu is Smid zelf weg. ,,Of ik het goed gedaan heb? Dat is aan anderen om te beoordelen. Maar ik ben wel trots op wat ik heb mogen bijdragen aan deze club de laatste jaren. Financieel, sportief en qua stadion; ik heb mijn best voor de club gedaan.”

1 2 3 50